3 Січня 2021
Новини

Локдауни в Україні-2021: скільки їх буде та наскільки довго триватимуть

Локдауни в Україні-2021: скільки їх буде та наскільки довго триватимуть

В Україні у 2021 році локдаунів буде декілька, а вакцинація кардинально не вплине на ситуацію. Відтак, січневий карантин можуть продовжити, 3 тижні - це занадто мало.

 У світі 4 тижні карантину давали тільки для стабілізації захворюваності, а для її зниження треба не менш як 6 тижнів, - заявив стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов.

"Крім того, є проблема з тестуванням і статистикою в регіонах - захворюваність знижується, а темпи госпіталізації зростають. Тобто, ймовірніше, є значний рух епідемії, якого ми не бачимо в цифрах захворюваності. Саме тому можливий серйозний розгін епідемії вже наприкінці першого тижня січня, через що і можуть запровадити локдаун. У нас знищена санепідемслужба, у нас нічим боротися з епідемією, і тому ми приречені час від часу йти на такі заходи", - розповів Арістов у коментарі Главреду.

За його словами, цілком ймовірно, що в найближчий рік локдаунів буде кілька.

"Спочатку в січні, після чого в лютому-березні знову буде розгін епідемії і вже в березні - наступний. Далі після цього буде тепла пора року, коли поширеність вірусу зменшиться, а з приходом холодів, у жовтні-листопаді, знову обговорюватимуть черговий локдаун", - підкреслив експерт.

Також Арістов зазначив, що вакцинація поки не вплине на ситуацію.

"У березні ми отримаємо кількість доз, яка дозволить вакцинувати 4 млн. У масштабах країни — це ніщо, 10 відсотків. Та ще й вакцинувати першими планують військових і поліцейських, хоча це, в основному, молоді люди, яким коронавірус не такий страшний, як літнім", - додав він.

Коронавірус в Україні – про що йшлося раніше:

  • 14 грудня очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що в Україні ситуація з поширенням коронавірусу стабілізувалася.
  • 12 грудня головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від коронавірусу. Згідно з програмою, Україна гарантовано отримає безкоштовно 8 мільйонів доз вакцини від COVID-19.
  • 11 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні до лютого почнеться сезонний спалах грипу, тому важливо встигнути на той час збити захворюваність на коронавірус.
  • 10 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в першій декаді січня в Україні очікується 20-25 тисяч нових хворих на коронавірус в день.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус
В тему

Останні матеріали