2 Січня 2021
Новини

ТОП-10 новорічно-різдвяних традицій, які принесуть здоров’я та щастя у 2021 році

ТОП-10  новорічно-різдвяних традицій, які принесуть здоров’я та щастя у 2021 році

Які новорічно-різдвяні традиції принесуть благополуччя, здоров’я та щастя у ваш дім, та що саме  грає  провідну роль під час зимових святкувань?

  1. Новорічні традиції

У кожній країні свої новорічні традиції, проте є кілька святкових звичаїв, яких дотримуються люди у всьому світі. Що прийнято робити на Новий Рік?

  1. Збиратися всією сім'єю

Більшість людей прагнуть зустріти свято в теплій, затишній, домашній атмосфері. Підняти келихи пінливого шампанського, загадати бажання в колі рідних і друзів, посидіти за святковим столом - саме це цінують у всіх країнах світу. За традицією, важливо зустрічати свята з тими, кого ви хочете бачити поряд у наступному році. Тоді рік минатиме у колі важливих, рідних та близьких вам людей.

  1. Прикрашати будинок

Створювати святкову атмосферу в домі прийнято з давніх часів. Чим тільки не прикрашали своє житло наші предки. Раніше це було щось їстівне: яблука, горіхи, картопля і навіть яйця. Значно пізніше з'явилися скляні кулі, гірлянди та інші знайомі нам елементи декору. Сьогодні вибір новорічних прикрас настільки великий, що підібрати саме те, що зробить ваш будинок неповторним і казковим, не становитиме труднощів. Ця традиція принесе у дім благополуччя, достаток та мир. 

  1. Дарувати подарунки

Жоден Новий Рік не обходиться без подарунків. Так було і раніше, люди вітали один одного із завершенням старого року і початком нового, абсолютно прекрасного. Традиція дарувати подарунки, безумовно, є однією з найприємніших. Та вона трохи глибша, ніж здається на перший погляд. За традицією, на Новий рік важливо дарувати ті подарунки, які принесуть успіх людині. Важливо підійти до вибору подарунка з великою відповідальністю: що подаруєте людині, те й буде її оточувати наступного року. 

  1. Новорічна ялинка

Прикрашати ялинку на Новий Рік прийнято в багатьох країнах. Символом свята може служити не тільки ялина, а й будь-яке хвойне дерево (сосна, ялиця ).

Історія цієї традиції почалася дуже давно. З давніх часів люди вірили в силу Світового дерева, яке було символом життя. Раніше вважалося, що дерева - живі. Люди думали, що душі покійних поселяються в гілках дерев. Тому вони намагалися їх задобрити і прикрашали. Особливе ставлення було до вічнозелених дерев, тому що вважалося, що їх любить сонце - головний бог у язичників. Ці традиції підтримували різні народності. Грати, танцювати і співати у вічнозеленої красуні було прийнято по слов'янської міфології. Так слов'яни будили весняну богиню, яка відправляла до людей свого сина - Світу. Він же будив землю від крижаного панцира.

Різдвяні традиції в Україні

За 40 днів до Різдва починається строгий піст, останній день якого випадає на Святвечір.

6 січня - Святий Вечір. Що варто робити на Різдво-2021?

  1. За традицією, вся сім'я збирається вечеряти за столом відразу після появи на небі першої зірки, яку називають Вифлеємською.
  2. Раніше стіл вистилали соломою, а долівки дому сіном. Це було символом ясел, на які поклали новонародженого Ісуса. Традиційно на стіл також насипають трохи зерна і покривають скатертиною, під яку на кутки столу кладуть зубчики часнику – він оберігає родину від хвороб і злого духа.
  3. Верхівка в вигляді зірочки на ялинці - це символ саме тієї Вифлеємської зірки, яка вказала пастухам на місце народження Спасителя.
  4. У давні часи трапезу не починали, поки господар будинку не ставив в кутку столу або біля ікон Дідух - перший або останній зібраний солом'яний сніп з пшениці або вівса. 
  5. Перед тим, як сісти на стілець, варто подмухати на нього, щоб не зайняти місце померлого родича. Ця традиція висловлює повагу до померлих, які охороняють наше життя. 
  6. Опівночі з 6 на 7 січня, щоб впустити свято в будинок, потрібно відчинити всі двері і вікна.
  7. 12 пісних страв (без молока, яєць і масла) - ще один знаковий символ торжества за числом 12 апостолів. Важливо спробувати кожне, запиваючи узваром. Водночас всі з'їдати не можна: інакше холодильник буде порожнім весь рік.
  8. До закінчення святкової вечері не можна виходити з дому, щоб не впустити злий дух.
  9. У Святий вечір хрещених прийнято пригощати кутею; у відповідь "другі батьки" дарують символічні сюрпризи, гроші а також пригощають смачними стравами.
  10. Вже після Святої Вечері прийнято ходити по хатах, піснями та відтворенням побутових сценок вітати господарів та їхніх дітей та бажати їм злагоди та достатку.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, традиції, Різдво
В тему