30 Грудня 2020
Новини

Біль у грудях при коронавірусі: на що він схожий

Біль у грудях при коронавірусі: на що він схожий

Біль в грудях – один із симптомів, який в наші дні не можна ігнорувати, оскільки він може бути маркером респіраторного захворювання, в тому числі коронавірусної інфекції.

Багато людей, які перехворіли на коронавірус, повідомляли про відчуття болю в грудях. Доктор медичних наук, професор внутрішньої медицини Північно-Східного медичного університету Огайо Річард Уоткінс констатує: біль у грудях може бути симптомом або побічним ефектом COVID-19.

На що ж схожий біль в грудях через COVID-19, і коли при його появі слід звернутися до лікаря?

Центри з контролю і профілактики захворювань (CDC) не включили такий біль в список офіційних симптомів коронавірусної інфекції, хоча Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) він вказується як «серйозний симптом» вірусу поряд із утрудненим диханням і задишкою. При появі будь-якого з цих симптомів експерти організації рекомендують негайно звертатися за медичною допомогою.

Професор Уоткінс уточнив, що, хоча біль в грудях і може виникати у пацієнтів з COVID-19, він нечасто виявляється симптомом.

В яких випадках ковід викликає це відчуття:

  • при дуже сильному кашлі, який може привести до розриву м'язів і переломів ребер,
  • в разі запалення легенів і пневмонії, що розвиваються як ускладнення COVID-19,
  • через тромбоемболію легеневої артерії, яка виникає, коли тромб відривається і потрапляє з кровотоком в легені. Дослідження показали, що пацієнти з коронавірусом схильні до підвищеного ризику цієї патології.

На що схожий біль в грудях, спровокований  коронавірусом?

  • Якщо він виникає через перелом ребра, то може відчуватися дуже гострий біль.
  • Якщо пов'язаний з розтягуванням м'язів, то відчувається гострий біль, який посилюється при русі.
  • Якщо його викликає пневмонія, дискомфорт може відчуватися тільки при глибокому вдиху.

Біль у грудях не обов'язково означає COVID-19, підкреслює вчений. Він може бути симптомом безлічі порушень, від розтягування м'язів до хвороби легенів або серця, проблем з опорно-руховим апаратом, стравоходом. Для болю через коронавірусну інфекцію характерно те, що він не проявляється ізольовано - разом з ним також спостерігаються кашель, лихоманка, інші симптоми з боку верхніх дихальних шляхів.

Таким чином, резюмують фахівці, біль в грудях без додаткових респіраторних ознак з великою ймовірністю буде означати не ковід, а щось ще - і це серйозний привід для звернення до медиків. Незвичний для людини по відчуттях біль в грудях нерідко означає серцевий напад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Здоров'я, Лікарі
В тему