22 Грудня 2020
Новини

В Україні триває акція «Стоп Шкарлет»: чому протестують студенти

В Україні триває акція  «Стоп Шкарлет»: чому протестують студенти

Відучора в багатьох містах України триває студентська акція «Стоп Шкарлет» проти нового міністра освіти.

Так, 21 грудня, у Києві під Офісом президента зібралося близько 300 студентів, науковців, громадських діячів та батьків. Кількагодинна акція не дала результатів, до студентів ніхто не вийшов. Поліція не дозволила пройти студентам до центрального входу на Банковій, мовляв там встановлена святкова ілюмінація.

Того ж дня акція пройшла в інших містах України: Одесі, Харкові, Вінниці, Житомирі, Львові.

Акція продовжилася і 22 грудня. ГО «Українські студенти за свободу» пообіцяли продовжувати акції протести в інших містах країни, львівські студенти натомість повідомили, що готові їхати в Київ, аби підтримати вільний студентський рух та акцію проти Шкарлета.

Чого вимагають українські студенти?

Студенти різних українських вишів вимагають відставки нового міністра освіти, якого минулого тижня в парламенті обрали депутати. Своїм рішенням вони проігнорували думку науковців, студентів, освітян, які виступали категорично проти Шкарлета.

Як аргументи своєї позиції наукова інтелігенція країни вказала те, що:

  • Шкарлет – плагіатор

Ще в серпні поточного року на сайті «Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях» опублікували повідомлення про те, що в наукових статтях до докторської дисертації Шкарлета багато академічного плагіату.

11 вересня Комітет з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти підтвердили факт плагіанства і заявив про порушення Шкарлетом академічної доброчесності.

Шкарлет на засідання не прийшов, довго відмовчувався, а потім окремим ЗМІ пояснив, що в його роботі багато квадратних дужок, де вказано посилання на ту чи іншу працю науковців. Тобто факту плагіату він так і не визнав.

Наприкінці червня Сергій Шкарлет став в.о. міністра освіти, незважаючи на те, що профільний комітет, освітні та наукові коло виступили проти його кандидатури.

  • Шкарлет – корупціонер

Шкарлет – відомий регіонал, який після втечі Януковича, перекинувся у БПП. Активісти звинувачують його в тому, що він за університетські кошти придбав собі авто за 60 тисяч доларів. Підтримував і отримував нагороди від Табачника – екс-міністра освіти, який намагався освіту країни поставити на коліна.

А найважливіше те, що профільний комітет ВР не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти.

  • Шкарлет – руйнівник освіти

Неодноразово від новоспеченого міністра звучали заклики переосмислення ЗНО, зміни його формату. Науковці вважають, що це перші дзвіночки проте, що ЗНО хочуть скасувати як таке. А це стане новим розвитком корупції в країні.

Освітяни обурюються тим, що виконуючи обов'язки в.о. міністра Шкарлет показав себе як людина недосвідчена і далека від освіти. Так, на думку освітян, цього року школи абсолютно не були готові до навчання. Усі засоби безпеки довелося купляти за власний бюджет, толі як міністерство мовчки спостерігало за початком навчального року.  

Що кажуть парламентарі?

Після скандалу з плагіанством депутати не осмілилися назначити його міністром, тому з 25 червня він став в.о. міністра освіти. А вже 17 грудня вони офіційно призначили його міністром освіти.

За нього проголосувало 226 нардепів – це мінімальна необхідна кількість голосів. Однак представники деяких партій повідомили, що готові оскаржувати таке рішення, адже було зафіксовано явище кнопкодавства.

Так, у фракції «Голос» зазначили, що нардеп ОПЗЖ Григорій Суркіс, який ніби підтримав Шкарлета, насправді був відсутній в той день у парламенті. Позицію «Голосу» підтримує і «Європейська солідарність».

Натомість Дмитро Разумков – голова парламенту, повідомив, що тепер кнопкодавство каратиметься серйозніше, однак переголосування чи скасування рішення навіть не розглядав.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: акція протесту, студенти, Україна
В тему