1 Грудня 2020
Новини

Про Нововолинськ, історію та музей шахти

Про Нововолинськ, історію та музей шахти

В 2020 році виповнюється 80 років як на місці міста Нововолинська на Волині у 1940 р. організували трест «Львіввуглерозвідка». Наприкінці 1948 р. «Волиньвуглерозвідка» продовжила тут пошукові роботи. І у липні 1950 р. на околиці села Дорогиничі заклали першу шахту потужністю 1000 тонн вугілля на добу.

У 1953 р. запланували селище під назвою Благодатне, що увійшло до складу міста. 10 квітня 1951 р. селище шахтарів отримало назву Нововолинськ та було підпорядковано Іваничівському району Волинської області. Вкінці 1950-х років зводили жилі райони для робітників восьми шахт, заводу та інших підприємств, які були в місті.

В одній із наших попередніх публікацій, ми вже розповідали про цікавий історичний проект по збереженню українського одягу Прибужжя під назвою «Русовичі» Марії Доліновської, волинянки, колекціонерки вишиванок із Нововолинська. Назва проекту походить від назви села Русовичі, крайньої точки Київської Русі, що розташована в околицях міста Нововолинська. 

Нагадаємо, раніше ми публікували фото неймовірно красивих вишиванок Прибужжя.

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про те, які цікаві туристичні об’єкти є в Нововолинську, а які можливо, в майбутньому з’являться. Для цього ми поспілкувались із Іриною Костюк, директоркою Нововолинського історичного місцевого музею, яка багато знає про місто та його туристичні «родзинки».

- Ірино, назвіть п'ять місць у Нововолинську, які має обов'язково відвідати турист?

- Першим звісно це має бути Нововолинський історичний музей. Він працює з 1998 року. Зберігає історію Нововолинська від давнини до сьогодення. У семи експозиціях музею відтворене історичне минуле: археологічні знахідки, етнографічні надбання, фотодокументи Першої та Другої світових війн,  свідчення репресованих та політв’язнів 1944-1948 років, остарбайтерів, воїнів УПА. В музеї зберігаються фото будівництва міста, забудов перших вулиць, одяг та особисті речі шахтарів. У духовному залі виставлені ікони, стародруки, церковний інвентар, особистий архів Арсена Річинського. Зал сучасної російсько-української війни експонує зброю та військову форму воїнів української армії. У музеї часто відбуваються майстер-класи, які проводять художники та майстри міста, відбуваються персональні виставки, тематичні заходи.

Будівля Міського палацу культури дуже часто приваблює туристів. Сучасний ремонт та концерти залучають численних відвідувачів. Свято-Духівський собор – це центральний храм міста, який будувався більше 20 років.

Низкиницький Успенський монастир -храм, розташований на околиці міста, у с. Низкиничі. Раніше, там розташовувалась п’ятикупольна Успенська церква, фундатором якої був київський воєвода Адам Кисіль. У храмі зберігається єдине в Україні скульптурне зображення Адама Кисіля. Не можу не згадати терикони, які є справжньою туристичною родзинкою міста. Адже кам’яні насипи закритих та законсервованих шахт часто приваблюють гостей міста.

- Ірино, якби була можливість створити у місті новий музей, яку б назву він носив, і чому? Цікаво почути твою думку, як фахівця.

- Це музей шахти. Він був би унікальний, адже в Україні такого ще немає. Дуже хотілось би, щоб місцеві жителі та туристи розуміли що таке вугільна промисловість і чому був збудований Нововолинськ. Я уявляю сучасний музейний комплекс, із інтерактивними атракціями, різним видом новітнього освітлення та мультимедіа, яке би не тільки показувало вигляд шахтних споруд, це б дало можливість, нехай і візуально, та перенестись на 700 метрів у глибину землі. Поруч із музеєм було б шахтарське кафе та дитяча майстер – клас студія. А називався б цей музей просто #ШахтА.

- Біля якої пам'ятки чи об'єкту у Нововолинську найбільше полюбляють фотографуватись місцеві мешканці?

- Це напевно пам’ятник Тарасу Шевченку, терикони шахт, напис «Я люблю Нововолинськ» та місцеве озеро.

- Ірино, порадь, в яку пору року туристам найкраще приїздити у Нововолинськ?

- Найкраще приїздити влітку, адже тоді доступ до локацій найкращий. І саме тоді місто можна найкраще розгледіти.

Як бачимо місто Нововолинськ є не лише важливим промисловим центром Волині, а й цікавим для туристів. Якщо ви там ще не були, то обов’язково завітайте і напишіть свої враження в коментарях до публікації.

Матеріал підготовано в рамках проекту «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» за підтримки Українського культурного фонду та спільно з командою Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера».

Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї
Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї

Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї
Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї

Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї
Ірина Костюк в Нововолинському історичному музеї

Природа біля Нововолинська, автор Володимир Стахів
Природа біля Нововолинська, автор Володимир Стахів

Засніжений Нововолинськ
Засніжений Нововолинськ

Новозбудований район в Нововолинську, 1958 рік
Новозбудований район в Нововолинську, 1958 рік

Забудова Нововолинська, 1950-ті роки
Забудова Нововолинська, 1950-ті роки

Проект «Русовичі» Марії Доліновської із Нововолинська
Проект «Русовичі» Марії Доліновської із Нововолинська

Джерело фото: www.facebook.com/pg/novovolunsk.museum

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: нововолинськ, Волинь, історія, музеї
В тему