21 Травня 2020
Новини

Фото неймовірно красивих вишиванок Прибужжя

Фото неймовірно красивих вишиванок Прибужжя

21 травня, коли всі українці світу святкують День вишиванки, хочемо познайомити читачів із цікавим проектом волинянки, колекціонерки вишиванок Марії Доліновської «Русовичі».

t1.ua поспілкувався із Марією Доліновською спеціально до свята.

- Пані Маріє, розкажіть, чому саме таку назву носить проект? Яка його основна мета?

- Назва проекту походить від назви села Русовичі, крайньої точки Київської Русі, що розташована в околицях міста Нововолинська. Наших предків називали дулібами, волинянами, бужанами. А можливо є іще одна назва, яка зафіксована в багатьох топонімах Волинського краю. Коренем у цих назвах є слово Русь. Звідси і назви Русовичі, Русів, Руснів, Рава (Руська).

Мій проект перш за все пізнавальний і хочеться познайомити волинян з історією рідного краю. Також показати Волинь із іншого ракурсу, а саме побутового сприйняття самих себе.

- Розкажіть трішки про себе. Коли саме зацікавились одягом з Волині?

- Перш за все я зацікавилась народним одягом Прибужжя, дуже самобутнього регіону Волині. І тут я зробила своє невеличке відкриття. Вишиті сорочки, які мені приносили із навколишніх сіл в сучасній літературі називались «сокальські». Так почались мої дослідження, а згодом і колекціонування. Інформацію про одяг з Волині я вишукувала в різних писемних джерелах, а також архівах в мережі Інтернет, вивчила колекції усіх місцевих музеїв. І прийшла до висновку, що унікальні вишиті сорочки під назвою «сокальські», притаманні території, якою протікає річка Західний Буг з її притоками.

Точніше це Сокальський район Львівської області та Іваничівський, Горохівський, Володимир-Волинський райони Волинської області. Окрім того такі сорочки були поширені на територія Грубешівського повіту (сучасна територія Польщі), де проживали «забужани», свого часу виселені. До України вони привезли вбрання аналогічного крою і колористики.

На початку ХХ ст., згідно історико-географічного районування Сокальщина входила до Волині. Саме тому «сокальські» сорочки по праву можна називати сорочки Південно-Західної Волині.

- Чому на вашу думку варто вивчати історію одягу з Волині

- Історію України зараз треба вивчати набагато глибше, ніж її викладають в сучасних школах. Вивчаючи історію одягу можна виділити дві складові. Перша складова культурна – глибокий символізм вишитого вбрання, пов’язані з ним традиції та обряди, розвиток промислів, побут населення.

Друга складова – історична. Суспільні катаклізми (революції, війни, репресії, радянська окупація). І тут виникає третя складова – ідентичність народу. Чи змінили її ці суспільні катаклізми? Я думаю, що ні. Наша ідентичність, завдяки культурі, звичаям, обрядам є набагато сильнішою та вагомішою. Тому вітаю наших волинян із Днем вишиванки! Бережіть та шануйте свою історію!

Одяг з колекції Марії Доліновської.

Фотограф: Ольга Урина

Текст: Тетяна Яцечко-Блаженко

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Фото, Волинь, день вишиванки, культура
В тему