12 Листопада 2020
Новини

В Україні ввели загальний карантин: що це означає

В Україні ввели загальний карантин: що це означає
tsn.ua

Голова МОЗ каже, що країна не витримає повного локдауну, тому ввели загальний карантин

Про це він заявив 11 листопада на засіданні уряду, - пише ТСН.

"У нас COVID-19 розвивається ураганними темпами — і я зараз не перебільшую, я кажу так, як воно є. У нас заповнюються ліжка просто у геометричній прогресії... Для нас, лікарів, я думаю, найкращий спосіб - це застосування повного локдауну не менш, ніж на три тижні... Але, керуючись, спираючись, зокрема на ті розрахунки, які були від Міністерства економіки, від Міністерства фінансів, про те, що говорив прем'єр-міністр України — ми не в змозі витримати повний локдаун", — сказав очільник МОЗ.

За його словами, головна мета заходів, які пропонує Кабмін — максимально допустимо розірвати ланцюг передачі хвороби. А розрив передачі ланцюга можливий тільки за рахунок зменшення контактів між людьми. 

"Отже, що ми пропонуємо, які зміни до карантинних обмежень? У зв'язку із розповсюдженням хвороби на всій території країни, ми пропонуємо відмовитися від адаптивного карантину та перейти на загальнодержавний карантин із обмеженнями, які діяли в попередньому варіанті карантину на територіях із "помаранчевим" рівнем епідеміологічної небезпеки для всіх територій", — додав Степанов. 

На період карантину в Україні буде заборонено: 

  • Проведення масових, культурних, зокрема концертних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших заходів за участю понад 20 осіб. У разі проведення заходів з кількістю учасників до 20 осіб, організатор забезпечує дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше, ніж 1,5 метра.

Крім проведення офіційних спортивних заходів, включених до єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України та матчів командних ігрових видів спорту, професійних спортивних клубів — без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов'язкового щоденного контролю стану учасників.

  • Діяльність кінотеатрів та театрів із заповненістю кінозалів або залів понад 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі.
  • Діяльність музеїв, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 квадратних метрів приміщення. 
  • Здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, у режимі маршрутного таксі, в електричному, залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні у кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачено технічною характеристикою транспортного засобу.
  • Проведення дискотек, робота розважальних закладів, нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування, ресторанів, кафе, барів, буфетів, закладів з організацією дозвілля. 
  • Робота після 22:00 та до 07:00 суб'єктів господарювання з надання послуг громадського харчування: ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо. Крім діяльності з надання послуг громадського харчування і здійснення адресної доставки та замовлень на виніс. 
  • Розміщенні відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш ніж 4 особи за одним столом без урахування дітей віком до 18 років за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягнутими засобами індивідуального захисту органів дихання, що прикривають ніс і рот.
  • Діяльність суб'єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, в яких не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш ніж 1,5 метра; не забезпечено працівників засобами індивідуального захисту органів дихання та не здійснюється належний контроль за їхнім використанням; не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремих контейнерах
  • Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також санаторно-курортних закладів та стаціонарних відділень первинного та складного протезування, протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики. 
  • Відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами, кількістю понад 20 осіб, окрім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної мистецької освіти. 
  • Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції більше, ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладів освіти. 
  • Проведення закладами охорони здоров'я планових заходів з госпіталізації, окрім ургентних станів, а також всіх решта планових госпіталізацій, які дозволяються та які залишаються на території країни, відтермінування яких неможливо за показниками здоров'я або життя.
  • Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. м приміщення.

Як повідомлялося, очікується, що в Україні карантин вихідного дня триватиме від найближчих вихідних і закінчиться наприкінці листопада. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: карантин, Україна
В тему