8 Жовтня 2020
Новини

На що витратили гроші з коронавірусного фонду

На що  витратили гроші з коронавірусного фонду

У МОЗ відзвітували про витрачені кошти із коронавірусного фонду.

Інформація про розпорядження коштами з "коронавірусного фонду" була оприлюднена на брифінгу заступницею міністра охорони здоров'я Світланою Шаталовою, - повідомляє "Суспільне".

Всього з фонду боротьби з COVID-19 МОЗ отримало 14,345 мільярда гривень, які були розподілені за 4-ма категоріями:

  • Облаштування приймальних відділень лікарень, які приймають хворих на COVID-19 – 5,3 мільярда гривень.
  • Закупівля лабораторного обладнання для системи громадського здоров'я – 2,9 мільярда.
  • Доплати лікарям та медпрацівникам, які працюють з хворими на COVID-19 – 5,9 мільярда.
  • Закупівля апаратів штучної вентиляції легенів – понад 245 мільйонів гривень.

Світлана Шаталова зазначила, що програма додаткових виплат лікарям та медпрацівникам, які працюють з хворими на COVID-19, почала працювати з 1 вересня і станом на початок жовтня вже було виплачено 2,1 мільярда гривень.

Особливу увагу заступниця міністра приділила питанню закупівлі апаратів ШВЛ.

"Дуже часто ми чуємо запити щодо закупівлі апаратів ШВЛ із фонду боротьби з COVID-19. Я б хотіла вкотре підкреслити, що МОЗ ще в травні передало до ДП "Медичні закупівлі" медико-технічні характеристики для закупівлі цих апаратів. 1 липня всі вимоги були остаточно визначені. 16 липня у системі прозоро був опублікований аукціон на закупівлю апаратів ШВЛ. З 7 учасників 2 пропонували апарати, що відповідають вимогам. Попри це, 5 серпня ДП "Медичні закупівлі" звернулося до МОЗ із пропозицією збільшити очікувану вартість закупівлі на 126 мільйонів. Тобто, за ті ж технічні параметри ми мали б витратити вдвічі більше коштів", – розповіла Шаталова.

За словами Світлани Шаталової, МОЗ визначило такий стан речей неприйнятним, і означили свою позицію на нарадах та зустрічах із ДП "Медичні закупівлі". Як наслідок, аукціон за тими ж параметрами, які були доведені до ДП "Медичні закупівлі" ще 1 липня, було повторно оголошено аж восени.

"Те, що перший договір на поставки апаратів ШВЛ був укладений лише 1 жовтня, нас, відверто кажучи, дуже турбує", – зазначила Шаталова.

За словами заступниці міністра, наразі підписано договір про поставки 100 апаратів ШВЛ для лікарень України на суму у 42 мільйони гривень. Вся відповідальність за проведення закупівель лежить на ДП "Медичні закупівлі". Крім того, 5 жовтня МОЗ погодило договір на закупівлю ще 100 апаратів ШВЛ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: гроші, карантин, коронавірус
В тему