12 Вересня 2020
Новини

Почаївська Лавра на фото 110-літньої давнини

Почаївська Лавра на фото 110-літньої давнини

В колекції одного із французьких архівів вдалось віднайти справжній скарб, а саме фото з Волині, які датуються 1907 роком. Не часто вдається натрапити на світлини початку ХХ ст. такої доброї якості.

В об’єктив фотографа попала відома святиня тогочасної Волинської губернії – Почаївська Лавра. Проте найбільше цінно, що на кадрах можна побачити багато людей, серед них місцеве духовенство, жителі Почаєва, а також віряни, які часто приходили пішки за сотні кілометрів.

З розповідей своїх предків, які жили на Хмельниччині, знаю, що часто мешканці сіл пішки ходили до Почаєва. Мешкали там якийсь час, ходили молитись та сповідатись до святині, і поки там перебували навіть влаштовувались на роботу, займаючись різними ремеслами.

Саме тому на фото можемо побачити людей, одягнених у різний одяг, від легкого до зимового. Можливо, люди до Почаєва приїхали в одну пору року, а додому вже повертались в іншу.

Хто ж є автором цієї фото колекції? Ним виявився знаний мандрівник Барон Жозеф де Бай (1853-1931). Він був французьким археологом, членом Паризького географічного товариства.

Подорож до України у 1907 році, була у нього не першою. Він ще в кінці ХІХ ст. активно подорожував по губерніях, проводив археологічні дослідження.

У барона де Бая навіть є низка праць, присвячених Україні. Якщо вас зацікавила ця постать, то вам варто пошукати такі його книги, як «Дослідження з археології України до нашої ери», 1895 р., «Київ – мати міст руських», 1896 р., «У Малоросії: Спогади про одну місію», 1903 р., «Готські поховання y Криму», 1908 р. До слова, усі праці барона де Бая були надруковані в Парижі.

Почаївська Лавра

Джерело фото: https://gallica.bnf.fr/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, історія
В тему

Останні матеріали