2 Вересня 2020
Новини

Чому пачка сигарет яскравіша за ранець школяра: у Луцьку провели акцію

Чому пачка сигарет яскравіша за ранець школяра: у Луцьку провели акцію

У Луцьку в День знань відбулася акція-перформанс «Чому пачка сигарет яскравіша за ранець школяра», під час якої розповіли та продемонстрували, як тютюнова індустрія залучає школярів до куріння завдяки агресивній рекламі та яскравим пачкам сигарет.

«Ми бачимо, що завдяки яскравим привабливим пачкам сигарет та інших тютюнових виробів, тютюнові кампанії все більше привертають увагу школярів та молоді до цієї продукції, тим самим потенційно залучають їх до звички курити», - сказала координаторка проекту «Молодь вільна від куріння» Оксана Ютовець.

«Якщо не боротися з такої рекламою, приймаючи відповідне законодавство та рішення в місцевих радах, незабаром нас очікує, що набір школяра буде складатися з сигарет та приладів для куріння різних електронних сигарет чи інших тютюнових виробів», - додала Оксана.

Координаторка продемонструвала, що без антитютюнової законодавчої бази, в ранці школяра поруч з ручкою та зошитом будуть лежати цигарки.

Завідувач відділу промоції здорового способу життя Волинського обласного центру громадського здоров’я Сергій Левчук наголосив, що куріння – це залежність.

«Всі лікарі проти куріння, тому що будь-яке куріння, чи то звичайні цигарки, чи електронні, приносять шкоду організму, викликають різноманітні захворювання: від онкологічних до серцево-судиних, особливо дихальної системи. Найголовніше, що лікарі визнають – куріння це залежність.

Тому, ЦГЗ закликає усіх, особливо підростаюче покоління, навіть не пробувати ніколи в житті цигарки, не попадатися на цей крючок, не пробувати курити, тому що це викликає залежність, а її позбутися майже не можливо. Отже, ми за здоровий спосіб життя – обирайте альтернативне заняття – займайтеся спортом, вивчайте літературу, різні гуртки відвідуйте і будьте здорові», - звернувся Сергій до молоді.

Як повідомляють організатори, учні молодшої та середньої школи вкрай схильні піддаватися впливу реклами тютюнових виробів і потребують захисту від агресивного маркетингу.

На сьогодні серед підлітків віком від 13-15 років кожен п’ятий курить електронні сигарети, а кожен сьомий – теперішній курець тютюнових виробів. Як свідчить статистика, понад 60% українських курців викурили першу сигарету у віці до 18 років.

За результатами дослідження університету Джона Хопкінса, проведеного у 2016 році, поряд з кожною київською школою знаходяться одразу чотири магазини, що поряд з навчальним закладом.

На початку вересня народні депутати збираються на чергову сесію, тому саме час нагадати про вдосконалення антитютюнового законодавства, останні зміни до якого відбувалися 8 років тому. Це допоможе захистити молодь від куріння та забезпечить вільне від тютюну майбутнє.

Також в Луцьку міську раду поданий проект рішення про заборону реклами тютюнових виробів, який допоможе прибрати будь-яку рекламу сигарет в місті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, сигарети
В тему