28 Серпня 2020
Новини

Головний рабин України прокоментував заборону на в'їзд

Головний рабин України прокоментував заборону на в'їзд

Моше Реувен Асман, головний рабин України, каже, що був шокований рішенням уряду про заборону на в'їзд іноземним громадянам.

Про це пише "Громадське".

25 серпня на зустрічі Володимира Зеленського з представниками іудейських релігійних організацій України про таку заборону взагалі не йшлося. За словами рабина, президент лише попросив їх звернутися до єврейської громади із закликом уникати масового скупчення людей на Рош га-Шана цього року.

«Коли Кабмін ухвалив таке рішення, це був шок для нас, бо з президентом на зустрічі не йшлося про заборону в’їзду», — сказав нам Моше Реувен Асман.

ВІн додав, що «якщо так вирішила держава, то хасиди будуть виконувати»: «Позиція нашої святої Тори — бережіть, отче, наші душі, тобто здоров’я. Турбота про здоров’я і життя людей — вище усього і скасовує багато заповідей».

Водночас мешканці Умані, які є представниками єврейської громади, розповіли нам, що у місті вже перебуває приблизно 2-2,5 тисячі паломників, яким вдалося приїхати до початку дії заборони. У єврейській громаді сподіваються, що Ізраїлю та Україні вдасться дійти домовленостей, аби на сам іудейський новий рік (18-20 вересня) дозволили в'їзд принаймні обмеженій кількості хасидів. Однак про те, чи насправді ведуться перемовини про це головний рабин України не знає.

Він переконаний, що в цій ситуації можна було уникнути заборони і знайти компроміс. Наприклад, дозволити в’їзд невеликій кількості людей, яких зобов’язати здати тести на COVID-19 до вильоту і після прибуття. А з аеропорту організовано доставити людей до місця паломництва й там максимально обмежити контакт з місцевими.

У чому проблема?

27 серпня уряд оголосив про заборону в'їзду в Україну іноземцям з 28 серпня по 28 вересня через пандемію коронавірусу. Заборона припала саме на початок масового паломництва в Умань хасидів зі всього світу на святкування іудейського нового року  Рош га-Шана. Свято припадає на 18-20 вересня, але зазвичай хасиди починають з’їжджатися значно раніше. Традиційно на Рош га-Шана в Умань з’їжджається до 40-50 тисяч хасидів.

«Рішення, яке ухвалив уряд, спрямоване на захист усіх українців і усіх іноземців. Ми не ухвалюємо рішень за дискримінаційними критеріями. Ми ухвалюємо рішення, які дозволяють захистити здоров'я громадян незалежно від їхньої національності, громадянства, релігії чи іншої приналежності», — каже глава МЗС Дмитро Кулеба.

Раніше влада Ізраїлю закликала Україну заборонити цьогоріч паломництво євреїв-хасидів до Умані, щоб місто не стало «гарячою точкою» пандемії. Ймовірно, така поспішна заборона уряду пов’язана саме з намаганням уникнути масового прибуття паломників. Хоча МЗС категорично це заперечує.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хасиди, Україна
В тему