27 Серпня 2020
Новини

В Україні змінили правила поховання людей, заражених коронавірусом

В Україні змінили правила поховання людей, заражених коронавірусом

В Україні оновили рекомендації щодо поховання померлих від коронавірусної хвороби. МОЗ дещо спростило процедуру – тепер використовувати мішки мають лише за певних обставин.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

“Ми оновили рекомендації щодо поховань 4 серпня, пішли на спрощення. Там написано використовувати мішки у разі, якщо з тіла померлого виділяється неадекватно велика кількість рідини. Якщо виділяється, то можуть загорнути, бо можуть бути бризки і є ризик потенційного потрапляння крапель", - повідомив Віктор Ляшко.

Втім, за словами Ляшка, є питання обробки тіла і прощання. 

"Ми (МОЗ) рекомендуємо запобігати скупченню людей", – додав Віктор Ляшко.

Якщо родичі померлого мають бажання побачити тіло, вони можуть це зробити, але після повної підготовки тіла до поховання. Заборонено цілувати померлу людину чи торкатись її тіла.

Бальзамування тіла також потрібно уникати, адже це є додаткова маніпуляція з тілом. Загалом варто мінімізувати кількість людей, які готують тіло до поховання.

Будь-яка людина, що бере участь у підготовці тіла до поховання має використовувати засоби індивідуального захисту, насамперед, рукавички. Для діяльності, яка може включати бризки тілесних рідин, необхідно одягати захисні окуляри, маску та халат. Одяг, в якому виконувалися процедури, має бути одразу ж випрано, одноразові халати утилізовано. Необхідно дотримуватися ретельної гігієни рук.

Люди, які перебувають у групі ризику (старші 60 років, мають серцево-судинні хвороби чи цукровий діабет) або ті, які мають ослаблений імунітет, повинні уникати будь-якого контакту з тілом померлої людини та не брати участі у підготовці тіла до поховання. Інші можуть спостерігати на відстані не менше 1 метра, не торкаючись тіла.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, смерть
В тему