27 Серпня 2020
Новини

Як Луцьк виглядав у 1916 році

Як Луцьк виглядав у 1916 році

Продовжуємо наших читачів знайомити із цікавим ілюстративним матеріалом, який може багато розповісти про місто Луцьк.

В сьогоднішній добірці не світлини, а малюнки. Усі вони датуються 1916 роком. Їх автором є невідомий солдат австро-угорської армії.

На малюнках можемо побачити Луцький замок, Свято-Троїцький собор, костел Петра і Павла, єврейську синагогу, кірху, каплицю Іверської Божої Матері та багато інших будівель тогочасного Луцька.

Для того, щоб наші читачі могли краще уявити тогочасну атмосферу Луцька, пропонуємо спогади відомого фізика Сергія Вавілова. Ось, що він написав про місто 1916 р.:

«Їздив по обіді на вантажівці до Луцька. Здалеку бачив стародавні квадратні вежі, церкви і костели, а поблизу вивчав єврейські крамнички, де купував що треба і що не треба. Місто подібне до «середньогубернських», тільки, звичайно, з єврейським відбитком. Їздив, по суті, сам не знаю навіщо, напевно, провітритися і побачити «місто», якого не бачив уже три місяці. Повернувся до вечері і тепер вночі закінчую незавершені справи. Небо знову ясне і діамантове…».

Про луцькі квартири Вавілов писав таке:

«Чудову квартиру я зараз займаю, це одне і втішає. Живу я в мансарді, величезна, низька кімната з склепінчастою стелею, грубкою посередині, що майже розділяє кімнату на дві половини. Все вибілене начисто, ходити доводиться обережно і згинаючись, віконце з амбразурою. Враження архаїчне, романтичне і надзвичайно «gemütlich». На вхідних дверцятах, на сходах австрійська напис «zumachen». Будинок височенний, на пагорбі, до нього ведуть сходи, внизу вулиця і враження майже італійське.

А головне – романтика, не якийсь там прозаїчний куб. Повторюю, це кімнатне враження тільки і втішає мене. Решта кепсько, захлинаюся в паперах, складаю інструкції для авіаторів, рапорти, телеграми, веду стеження, колись навіть визирну у місто, про самого себе доводиться забути, про Москву я забув уже давно, а що таке «far niente» представляю тільки теоретично.

На фронті тихо, йдуть якісь перетасовки, станції пересуваються, але чорт знає що з цього вийде. Поки нічого не виходить. Зробили якусь «ідіотську» армію з 14 корпусів, виходить хаос, кружляння і в результаті суща гидота. Зимівля...».

В наступній публікації продовжимо тему, адже маємо ще малюнки того часу, зроблені у місті Володимирі-Волинському.

Джерело фото: https://ernst165.beepworld.de/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему

Останні матеріали