3 Серпня 2020
Новини

У МОЗ повідомили, чому влада на місцях не має права послаблювати карантин

У МОЗ повідомили, чому влада на місцях не має права послаблювати карантин

Зонувати Україну залежно від рівнів епідеміологічної небезпеки має тільки комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Що стосується органів місцевого самоврядування, то вони можуть тільки посилювати карантинні заходи проти COVID-19, але не послаблювати.

Таке роз'яснення в ході брифінгу 3 серпня дав міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Він підкреслив, що зараз країні дали можливість балансувати між нормальними умовами роботи для людей та їх безпекою 

"Згідно з постановою, яка набула чинності з 1 серпня, у нас чітко визначено алгоритм віднесення тієї чи іншої адміністративно-територіальної одиниці до різних рівнів епідеміологічної небезпеки. Починаючи від зеленого і закінчуючи червоним. Повноваження щодо встановлення цих обмежень є винятково у комісії ТЕБ та НС, яка і визначає вже різний рівень небезпеки", – сказав чиновник.

"Що стосується повноважень органів місцевої влади, встановлених законом, вони можуть тільки посилювати ті чи інші епідеміологічні обмеження. І в жодному разі не пом'якшувати. І ще раз хочу підкреслити: умови адаптивного карантину, які зараз діють в нашій країні, – це максимально можливий баланс між роботою і епідеміологічною безпекою. Ми вже не встановлюємо (карантин) на території всієї області, а встановлюємо чітко – або це місто, або це район, де може бути більш складна ситуація", – додав Степанов.

31 липня Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розподілила регіони України на чотири зони, в залежності від епідемічної ситуації: на зелену, жовту, помаранчеву і червону.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко попередив, що коронавірусна хвороба в Україні станом на 1 серпня поширюється за "жовтим" сценарієм небезпеки. Це означає, що країні загрожує 4000 смертельних випадків.

Станом на 3 серпня в Україні офіційно зареєстровано 73 158 випадків коронавірусу. З них 990 було виявлено за останню добу. Жертвами пандемії в нашій країні стали вже 1 738 осіб (+13 за добу), а подолати хворобу вдалося 39 876 пацієнтам (+333 за добу).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Відео T1.ua, карантин, Україна
В тему