30 Липня 2020
Новини

Серед бойовиків «групи Вагнера», які воювали на Донбасі, є громадяни України

Серед бойовиків «групи Вагнера», які воювали на Донбасі,  є громадяни України

У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що деякі із затриманих бойовиків "групи Вагнера" мають українське громадянство. 

Про це повідомили у пресслужбі зовнішньополітичного відомства за результатами переговорів з послом Росії в Білорусі Дмитром Мезенцевим і тимчасовим повіреним у справах України в Білорусі Петром Врублевським.

Дипломати двох країн були викликані в відомство після інформації про затримання трьох десятків бійців ПВК під Мінськом.

"З урахуванням підтверджених відомостей про участь ряду затриманих в бойових діях на території Донецької та Луганської областей України, українського походження і наявності також українського громадянства у деяких з них у Петра Врублевського запрошена релевантна інформація, яка може бути використана для всебічного аналізу і оцінки причин їх присутності в Білорусі", – сказано в повідомленні.

Так, в МЗС Білорусі додали, що з українською стороною досягнута домовленість про активізацію взаємодії між прикордонними відомствами і посилення прикордонного режиму з метою недопущення дестабілізації обстановки в обох країнах

В ніч на 29 липня в Білорусі затримали 33 бойовиків російської ПВК Вагнера. Всього в країну прибуло понад 200 найманців нібито для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Пізніше з'ясувалося, що серед затриманих вагнерівців – багато терористів "Л/ДНР", які внесені в базу військових злочинців на сайті "Миротворець".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко через це скликав термінову нараду з членами Ради безпеки. Глава держави зазначив, що росіяни вже почали реагувати і виправдовуватися. П'ятьох кандидатів у президенти Білорусі в терміновому порядку запросили з'явитися в ЦВК вранці 30 липня.

За словами держсекретаря Ради безпеки Білорусі Андрія Равкова, до 200 бойовиків знаходилося на території країни, 33 затримані, зараз йдуть пошуки інших.

Україна вирішує, чи подавати запит на екстрадицію кількох бойовиків "Вагнера".

Раніше запит про екстрадицію українців у складі "Вагнера" до МЗС направив заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони Сергій Кривонос. За словами чиновника РНБО, такий вчинок би покращив відносини між Україною та Білоруссю.

Це російське неофіційне військове формування, створене у 2013 році. Найманці "Вагнера" брали участь у війні на Донбасі на боці Росії, в Сирії на боці союзника Росії режиму Асада і в Судані.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: днр, лнр, білорусь, Світ
В тему