24 Липня 2020
Новини

Чому в Україні стрімко дорожчає долар

Чому в Україні стрімко дорожчає долар

Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб вважає, що девальвація гривні пов’язана з психологічними факторами.

Як він повідомив під час пресбрифінгу це пов'язано із заявами урядовців та президента про необхідність послабити курс гривні, - інформує Мінфін.

Причини зростання

Сологуб нагадав, що Україна вже п'ять років живе в режимі плаваючого курсу і коливання курсу є природними, вони відбуваються завдяки різним факторам, деколи — це коливання попиту та пропозиції валюти з боку експортерів та імпортерів, деколи — це якийсь психологічний фактор.

«Цього разу ми бачимо, що природа коливань — психологічна, наприклад, після заяви голови НБУ Смолія 2 липня Нацбанк вимушено вийшов на ринок і продав $150 млн», — сказав Сологуб.

«Це спричинено публічними заявами про те, що потрібна девальвація, що гривня буде слабша і т.д. Фундаментальних причин немає, навпаки — ситуація досить сприятлива. Коливання курсу насамперед пов'язане із заявами про те, що гривня буде слабшати», — додав він.

«НБУ, як і раніше, буде згладжувати надмірні коливання», — заявив Сологуб.

За його словами, за останні 3 дні НБУ продав $350 млн.

Нерезиденти та ОВГЗ

Сологуб уточнив, що попит на валюту не спричинили іноземці, які виходять з облігацій внутрішньої державної позики. 

«Щодо нерезидентів, там суми мінімальні. Дивлячись на динаміку останнього місяця, можна сказати, що нерезиденти потроху виходять з ОВДП. Це відбувається поступово. За останні дні вони купили приблизно $ 40-50 млн», — пояснив Сологуб, відповідаючи на питання журналістів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, гроші, нбу
В тему