22 Липня 2020
Новини

Чому в Україні сповільнився процес здачі новобудов

Чому в Україні сповільнився процес здачі новобудов

Ліквідація Державної архітектурно-будівельної інспекції та реформа контролю за дотриманням законодавства в сфері будівництва стали причиною суттєвого сповільнення процесу здачі новобудов в Україні.

Нагадаємо, про ліквідацію ДАБІ в березні 2020 року заявив Президент України Володимир Зеленський. Мовляв, ця структура занадто корумпована. Тож 22 липня Михеїл Саакашвілі та його колеги з Офісу простих рішень та результатів презентував пропозиції щодо майбутнього цієї галузі.

Під час презентації учасники заходу загалом підтримали рішення про ліквідацію. Так, представники компанії  "СІТІ СТАР ГРУП" з Борисполя розповіли, що витратили 1,5 року на погодження документів для початку будівництва, але дозвіл на початок будівництва не могли отримати через корупцію в інспекції. "А зараз ми хочемо змінити генерального підрядника і нас 6 разів відфутболили, то не той телефон доданий, то інша причина. І весь час ДАБІ не дає нам можливості працювати", - сказав забудовник.

Член Української академії архітектури, експерт державного управління у сфері містобудування Віктор Глеба зауважив, що Україна - одна з лідерів за кількістю самовільного будівництва і попри нібито ефективність роботи ДАБІ, ця ситуація не змінилася. "Тобто можемо зробити висновок, що контроль у будівництві в нас абсолютно неефективний, а контролюючі органи, мабуть, займалис іншими питаннями", - мовив він.

Іван Крутилко з Конфедерації забудовників Хмельницької області закликав владців пришвидшити процес налагодження нового механізму контролю в сфері будівництва. Мовляв, забудовники вклали кошти в проектну документацію, в земельні ділянки і мають багато інших витрат. "Але нам ніхто не каже, що робити, нам відповіді не надають. Ми несемо колосальні втрати", - заявив він.

Також будівельники нарікали, що через складну ситуацію суттєво сповільнився процес здачі в експлуатацію новобудов, що теж стає причинами збитків компаній-забудовників, а  невизначеність заважає бізнесу не лише ефективно планувати роботу на існуючих проектах, а й ставить під сумнів можливість початку нових.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему