22 Липня 2020
Новини

Як хочуть реформувати ДАБІ, щоб розбити її «монополію»

Як хочуть реформувати ДАБІ, щоб розбити її «монополію»

У березні 2020 року Президент України Володимир Зеленський оголосив про те, що Державна архітектурно-будівельна інспекція буде ліквідована через її "монополізм" на ринку будівництва. Мовляв, чиновники у сфері будівництва “набудували хмарочос” із корупційних схем.

22 липня Михеїл Саакашвілі з Офісу простих рішень та результатів презентував пропозиції щодо майбутнього сфери контролю над будівництвом в Україні.

Так, головним мотивом виступу посадовця було послаблення нагляду держави над будівницвтом, адже це, на думку Саакашвілі, заважає нормально працювати бізнесу.

"В світовій практиці найефективніше контролюй здійснюється третіми особами, а не державою", - пояснив він.

Зокрема, пропонується створити в містах спеціальні органи, які видаватимуть дозволи на будівництво,  а Генеральний план розвитку території виключити з процедури погодження будівництва і водночас зробити його максимально доступним для громадян.

Щодо загального контролю, то на об'єктах рівня СС2 і СС3, його мають здійснювати акредитовані особи. І лише на об'єкти підвищеної небезпеки повноваження контролю поширюватимуться на представників влади. А от об'єкти самочинного будівництва — на контролі органів місцевого самоврядування.

Водночас згадані акредитовані особи мають бути під надзвором держави.

Також пропонується при будівнцтві об'єктів СС1 виключити з процедури затвердження містобудівний контроль. "Це не справа держави здійснювати контроль на цих об'єктах", - сказав Саакашвілі.

Крім того піднімали тему громадського контролю на будівництві. Оскільки аферисти часто використовують цей механізм для вимагання грошей з забудоваників, для громадського контролю залишають: незаконне будівництво та порушення висотної забудови. 

Ще одна важлива новація: щоб забудовник не втрачав 3-6 місяців всі технічні умови на підлкючення, кірм газифікації, можна отримати до введення об'єкта в експлуатацію. Мовляв, бізнес таким чином швидше здаватиме новобудови. 

Довідка

В Україні діє категоризація складності об’єктів будівництва. Клас наслідків (відповідальності) будівлі або споруди визначається  відповідно до п. 5.1 чинного  ДБН В.1.2-14-2009 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: будинок, Україна, реформа, економіка
В тему