15 Липня 2020
Новини

Коронавірус у США: лучанина можуть депортувати

Коронавірус у США: лучанина можуть депортувати

Гарвард та низка інших престижних університетів намагаються оскаржити розпорядження міграційної служби, що загрожує депортацією тисячам студентів.

17 американських штатів позиваються проти рішення адміністрації Дональда Трампа не дозволити іноземним студентам навчатись у США за онлайн-програмами. Про це йдеться у сюжеті ICTV, - пише ІА "Волинські новини".

Лучанин Влад Іванчук вчиться в Гарвардському університеті. Минулого тижня його виш оголосив, що осінній семестр буде повністю онлайн.

«Але разом з тим, вони надають можливість деяким студентам повернутися на кампус. І проживати під час навчального року, власне, на кампусі в Кембріджі» – розповідає Влад.

Майже одразу після заяви Гарварда Міграційна та Митна правоохоронна служба США оголосила, що якщо студенти вчитимуться лише онлайн, вони втратять свою візу типу F-1 або M-1 і можуть бути депортовані.

Президент Дональд Трамп заявив, що всі школи й виші повинні восени відкритись для очних занять, інакше їм можуть урізати фінансування.

Вирішити проблему могла б гібридна система навчання, що включала б очні заняття та онлайн-курси. Але чимало студентів, які навесні вже виїхали зі США додому через закриття кампусів або тільки вступили у виші, не зможуть особисто приїхати до університету.

Зокрема, через можливі труднощі із оновленням візи Влад не поїхав на літо в Україну.

Студентам із закордону, загалом, не дозволяли бути в Америці, якщо їх навчальна програма лише онлайн. Але з огляду на пандемію та карантин для них зробили тимчасовий виняток на весняний і літній семестри. Проте з осені це послаблення закінчується.

Загалом, у США мільйон студентів із закордону. Це близько 5% від загальної кількості студентів у США. Але університети та американські студенти кажуть, що боротимуться за своїх однокурсників із закордону. Лучанин Влад Іванчук розповідає, що люди організовують петиції, пишуть е-мейли, телефонують своїм сенаторам і намагаються задіяти всі важелі влади, щоб якось змінити це рішення, допомогти.

Варто зазначити, українцям щороку видають близько тисячі студентських віз типу F-1 або M-1.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему