14 Липня 2020
Новини

Зеленський просить довічного: нардепи хочуть повернути кримінал за п'яне водіння

Зеленський просить довічного: нардепи хочуть повернути кримінал за п'яне водіння

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні за основу законопроєкт, який посилить відповідальність за вчинення ДТП в стані алкогольного сп'яніння, однак тільки, якщо вона спричинила тяжкі наслідки.

Законопроєкт №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". За проголосували 282, проти – 13, утрималися – 33, не голосували – 37, - пише OBOZREVATEL.

Спочатку нардепи підтримали обговорення законопроєкту за скороченою процедурою, а після хвилиною мовчання вшанували пам'ять сім'ї, яка загинула 12 липня у масштабній ДТП у Києві на Старообухівській трасі. Після голосування позачергове засідання Верховної Ради було закрите.

Народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Верещук розповіла, що парламент повторно криміналізував вчинення ДТП у п'яному вигляді, оскільки "всі побачили, до чого призвела" декриміналізація.

Вона розповіла, що спочатку депутати підтримали декриміналізацію п'яного водіння, оскільки ініціатори закону – Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на чолі з Денисом Монастирським – наполягали на тому, що це не продуктивна міра. Однак після смертельної ДТП на Старообухівській трасі всі "побачили, до чого вона призводить".

"Власне, ініціатори – комітет Монастирського – наполягали на тому, що це не продуктивна міра. Якщо ми криміналізуємо, то це не допомагає, треба піднімати штрафи. Ну, побачили, до чого воно призводить", – зазначила вона.

Однак на думку Верещук, криміналізація в повній мірі не може вирішити питання з такими водіями.

"Хоча я вважаю, що цій особі, тому що людиною назвати важко, абсолютно байдуже – була б криміналізована ця стаття чи ні. Тому що він уже сидів і знову скоїв злочин на дорозі. Він вчинив кримінальний злочин, він відсидів – і це все не справило на нього жодного враження. І дійсно, тільки те, що стаття буде криміналізована, не вирішує питання по суті. Сьогодні Антон Геращенко влучно зауважив, що як показує статистика, то коли такий злочин у кримінальному кодексі передбачено, то люди сидять менше заявленого терміну. Це не вирішувало питання по суті", – заявила вона.

Також Верещук зазначила, що з новим законом будуть збільшені штрафи і за інші порушення ПДР.

Адміністративне покарання

Згідно з текстом нового законопроєкту, МВС пропонує збільшити штрафи за такі порушення:

  • За порушення користування ременями безпеки або мотошоломами штраф збільшиться з 51 грн до 510 грн.

  • За керування незареєстрованим авто або неправильну експлуатацію номерного знака – штраф 510 грн. Повторне порушення карається штрафом 680 грн або громадськими роботами на термін від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

  • Перевищення швидкості руху більш ніж на 50 км/год – 3400 грн.

  • Розмова по телефону за кермом (відволікання на засоби зв'язку) – 510 грн.

  • За порушення вимог дорожніх знаків та розмітки – 255 грн

  • За порушення правил перевезення вантажів – 255 грн

  • За ненадання пішоходам переваги в русі на нерегульованих переходах – 255 грн

  • За їзду по тротуарах і пішохідних доріжках – 255 грн.

  • Ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам і аварійно-рятувальним службам – 680 грн. Якщо порушення викликало аварійну обстановку, то штраф зросте до 3400 грн або позбавлення права керування на термін від 6 місяців до 1 року.

  • За залишення місця ДТП – штраф 3400 грн або позбавлення права керування авто на термін 6 місяців або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб.

  • За керування авто без (електронного) водійського посвідчення і страхового поліса та інших документів – штраф 425 грн.

  • За передачу управління авто особі, яка не має права ним керувати – 3400 грн.

  • За керування авто особою, яка була позбавлена такого права – до 20 400 грн з позбавленням права керувати авто на термін від 3 до 5 років і з оплатним вилученням такого засобу чи без такого.

  • За керування авто у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння чи під впливом ліків – штраф для водія: 10 200 грн із позбавленням права керування на 1 рік.

  • За повторне порушення протягом року – штраф 20 400 грн із позбавленням права керувати на 3 роки або адміністративний арешт на 10 діб із позбавленням права керувати на 3 роки. За такі самі дії, вчинені особою двічі протягом року – штраф 40 800 грн із позбавленням права керувати на 10 років або адміністративний арешт на термін 15 діб із позбавленням права керувати на 10 років.

  • Також вводиться відповідальність для інших осіб за вживання алкоголю після ДТП або після того, як авто було зупинено на вимогу поліцейського до проведення огляду або до ухвалення рішення про звільнення від його проведення – штраф 20 400 грн із оплатним вилученням авто чи без такого або адміністративний арешт на термін 15 діб із оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Кримінальна відповідальність

Законопроєкт №2695 посилює кримінальну відповідальність:

  • У разі порушення правил дорожнього руху, що призвели до тілесних ушкоджень середньої важкості – штраф від 51 тисячі грн до 85 тисяч грн або арешт на термін до 6 місяців, або обмеження волі на термін до 3 років із позбавленням права керувати транспортним засобом на термін від 3 до 5 років.

  • Ті самі дії, вчинені у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння – позбавлення волі на термін до 3 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на термін від 3 до 5 років.

  • Порушення, що спричинили смерть особи або заподіяли важке тілесне ушкодження – позбавлення волі на термін від 3 до 8 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на термін від 5 до 8 років.

  • Порушення, що спричинили загибель кількох осіб – позбавлення волі від 5 до 10 років із позбавленням права керувати авто на термін від 6 до 8 років.

  • Ті самі дії, вчинені у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння – позбавлення волі на термін від 7 до 12 років із позбавленням права керувати авто на термін від 7 до 10 років.

Зеленський виступив за можливість довічного ув'язнення

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з Кабміном заявив про необхідність більш жорсткої кримінальної відповідальності за водіння в нетверезому стані, а в разі смертельної ДТП – аж до довічного ув'язнення.

Він зазначив, що за перше півріччя 2020 року на дорогах загинуло майже 1500 осіб.

"У ДТП в Україні гине більше людей, згідно зі статистикою, ніж на війні. Така кількість може навіть зрівнятися з будь-якою епідемією", – додав глава держави

На думку Зеленського, за незначне порушення правил при водінні в нетверезому стані потрібно збільшити штрафи в 5-10 разів. У разі ж, якщо п'яний водій спровокував ДТП, яка призвела до людських жертв, повинна бути введена більш сувора кримінальна відповідальність.

"Якщо водіння у п'яному вигляді спричинило загибель – термін покарання повинен бути збільшений. Можливо, до довічного ув'язнення. Я – за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко і надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось "відмазати", – заявив президент.

У результаті ДТП під Києвом на Старообухівській трасі загинули четверо осіб: чоловік із дружиною, а також 8-річна дівчинка померли майже одразу, а 10-річний хлопчик – у лікарні. За життя ще однієї 12-річної дитини борються лікарі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему