10 Липня 2020
Новини

Виклик усьому світу: символ православної віри перетворили на мечеть

Виклик усьому світу: символ православної віри перетворили на мечеть

Влада Кіпру, Греції та Австрії засудили рішення Туреччини перетворити Собор Святої Софії на мечеть. МЗС Австрії назвав таке рішення "кроком у бік від Європи".

Про це повідомляють МЗС Австрії, МЗС Кіпру, Ekathimerini і ЮНЕСКО.

"Ми глибоко шкодуємо через сьогоднішнього рішення Туреччини перетворити Айя-Софія в мечеть і не можемо цього зрозуміти! Ліквідація статусу музею, відкритого для всіх культур і релігій, це ще один крок у бік від Європи!", - зазначив міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг.

У свою чергу, Кіпр засудив дії Туреччини щодо зміни статусу собору Святої Софії і перетворення його в мечеть. Глава МЗС закликав Анкару дотримуватися міжнародні зобов'язання.

"Кіпр є жертвою, з турецького вторгнення 1974 року і подальшої окупації частини його території, турецької організованої політики знищення і розграбування пам'ятників релігійної та культурної спадщини", - зазначив міністр Нікос Христодулидис.

За його словами, зростаюче кричуще порушення Туреччиною її міжнародних зобов'язань проявляється у рішенні змінити статус Святої Софії, об'єкта всесвітньої спадщини, символ православної віри.

"Кіпр рішуче засуджує дії Туреччини щодо Святої Софії в його зусиллях відвернути увагу всередині країни, і закликає Туреччину виконувати свої міжнародні зобов'язання", - зазначив глава МЗС.

Водночас, міністр культури і спорту Греції Ліна Мендоні заявила, що рішення турецьких властей перетворити Айя-Софію в мечеть є викликом всьому цивілізованому світу.

Вона зазначила, що ніхто не намагається втручатися у внутрішні справи Туреччини.

"Однак Собор Святої Софії, розташований на її території в Константинополі, є пам'яткою всього людства незалежно від релігійних переконань. Націоналізм, проявлений президентом Ердоганом, не є правильним радником, відкидаючи країну на шість століть тому", - заявила глава Мінкульту.

На перетворення Айя-Софії на мечеть також відреагували в ЮНЕСКО. В Організації глибоко шкодує про рішення турецької влади, однак закликають до збереження універсальної цінності всесвітньої спадщини.

"ЮНЕСКО закликає турецькі влади негайно почати діалог для того, щоб запобігти будь-які згубні наслідки для цінності цієї виняткової спадщини", - йдеться в повідомленні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, туреччина, історія
В тему