9 Липня 2020
Новини

На коли запланували місцеві вибори

На коли запланували місцеві вибори

Керівництву парламенту надали на розгляд проєкт "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)".

Документ надійшов до Верховної Ради 8 липня. Його авторами є 9 народних депутатів.Про це пише 24 канал з посиланням на сайт парламенту.

Рада має призначити вибори за 90 днів до проведення

9 липня документ направили на розгляд комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У самому законопроєкті пропонується 25 жовтня 2020 року провести чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Зазначимо, що спікер Дмитро Разумков звернувся до парламентарів та, зокрема, керівників профільних комітетів з проханням зайнятись питанням місцевих виборів. Згідно з законом, парламент зобов'язаний призначити вибори за 90 днів до дати їх проведення.

Вибори на окупованих територіях

В проєкту закону йде мова і про вибори на окупованій території. Автори законопроєкту вказують, що в окупованому Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей вибори не проводяться.

Там вибори будуть призначені в установленому окремим законом порядку та строки, за умов припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме:

  • виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України;
  • відновлення повного контролю України за державним кордоном України;
  • роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України;
  • відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України;
  • забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Що відомо про місцеві вибори у 2020 році

  • Місцеві вибори в Україні повинні відбутись 25 жовтня 2020 року.
  • На них обиратимуть голів та депутатів рад більшості населених пунктів України, а також членів обласних рад.
  • Участь зможуть взяти лише ті населені пункти, які сформували органи місцевого самоврядування.
  • Місцеві вибори пройдуть за новим принципом. Виборці голосуватимуть за кандидата за відкритим списком. Зразок нового бюлетеня уже продемонстрували нардепи від "Слуги народу".
  • Раніше ЦВК просила Кабмін та Верховну Раду виділити гроші на місцеві вибори у жовтні 2020 року. На проведення голосування не вистачає понад мільярда гривень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вибори, вру, депутати
В тему