18 Червня 2020
Новини

Чому в охоронців Путіна так швидко кар'єра йде вгору

Чому в охоронців Путіна так швидко кар'єра йде вгору

Політики часто встановлюють особливі відносини з тими, кому доручено їх захищати.

У Путіна такі стосунки склалися з людьми з Федеральної служби охорони Росії, пише Economist.

З 2016 року чотири співробітника ФСО з особистої охорони президента були призначені губернаторами регіонів. П'ятий став головою Національної гвардії. Навіщо Путіну його колишні охоронці на керівних посадах?

ВДАЛИЙ МОМЕНТ. Президент Росії Володимир Путін спав у своєму мисливському будиночку, коли біля його порогу з'явився ведмідь. Охоронець Олексій Дюмін відкрив двері і кілька разів вистрілив у бік тварини.

«Він був досить великим, але злякався і втік», – згадував пізніше Дюмін.

У 2013 році Дюмін був підвищений у посаді в Міністерстві оборони: він командував спецназом і, за повідомленнями, контролював операцію по анексії Криму в 2014 році. У 2016 році він став губернатором Тульської області, центру збройового виробництва на південь від Москви.

«Це схоже на те, якби дворецький раптово став герцогом», – каже експерт з російським службам безпеки Марк Галеотті.

Просування охоронців на керівні посади відображає більш широкий зрушення у пріоритетах Кремля: від захисту самого Путіна до забезпечення довговічності побудованої ним системи. Але більше всього Путін довіряє тим, кого знає особисто. Найчастіше це люди, що знаходяться поруч з ним щодня.

У темному світі російських спецслужб ФСО (Федеральна служба охорони) займає особливе положення. У неї немає ресурсів і мощі Федеральної служби безпеки або розвідки, але є «безцінний ресурс у візантійській політичній системі Росії»: близькість до тіла. Аналітик Костянтин Гаазе впевнений, що «близькість – це сила».

Агенти ФСТ супроводжують Путіна в поїздках і навіть готують йому їжу. Це дає їм доступк російській еліті. Дюмін, наприклад, грав у президентській хокейній лізі (це важлива неформальна майданчик для зустрічей), задовго до того, як став публічною особою.

ФСО не приховує своєї переваги. Деякі експерти називають відомство «преторіанської гвардії». Близький до Кремля консультант Євген Мінченко каже, що самі ФСОшники воліють називати себе «мушкетерами».

ДАВНІ СПРАВИ. Охоронці давно грають ключову роль в політичній структурі Росії.

При Сталіні охоронець «вождя» Микола Власик брав участь у всьому – від державної політики до виховання дітей диктатора (правда, в кінцевому підсумку, це не врятувало його від Гулагу). Пізніше службу охорони включили до складу КДБ – вона стала 9-м відділом комітету.

Після розпаду СРСР Олександр Коржаков, охоронець Бориса Єльцина, його довірена особа і товариш по чарці», побудував нову охоронну службу. Він став одним з найвпливовіших людей в Москві.

Коли Путін прийшов до влади, він призначив головою ФСТ свого соратника Євгена Мурова. У цей період невелика група людей з ФСТ придбала велику кількість дорогої нерухомості за безцінь. Після того, як в 2016 році Мурів покинув свій пост, ФСТ стала менш впливовою, але не здала своїх позицій. Деякі аналітики навіть називають Дюміна одним з можливих кандидатів на посаду наступника Путіна

Охоронці Путіна на керівних посадах не демонструють особливих управлінських або політичних успіхів, але для президента РФ це – не головне. Набагато важливіше те, що вони беззаперечно виконають будь-який його наказ, яким би він не був.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, Світ, росія
В тему