17 Червня 2020
Новини

Поширювали фейки на семи мовах через 300 соцмереж: викрили велику російську ботоферму

Поширювали фейки на семи мовах через 300 соцмереж: викрили велику російську ботоферму

Виявили російську компанію, яка через соцмережі поширювала недостовірну інформацію.

За даними аналітиків, протягом шести років російські агенти поширювали в Інтернеті фейки на семи мовах через 300 соціальних мереж в рамках кампанії по дезінформації. При цьому вони залишалися практично непоміченими, повідомляє Голос Америки.

Учасники кампанії здійснювали спроби втручання в президентські вибори в 2016 році. На думку дослідників, вони також спробують поширювати брехню через вибори в США в листопаді 2020 року.

Директор з розслідувань в аналітичній фірмі Graphika, яка проводила дослідження, Бен Німмо заявив, що конкретні виконавці в Росії залишаються невловимими. За його словами, не встановлено, чи проводив цю кампанію уряд, або структури, пов'язані з урядом, або група, яка хотіла підтримати уряд.

«Але із загального тону і контексту можна зрозуміти, що це була операція, яка намагалася підтримати російський уряд, атакуючи і дискредитуючи його критиків», - сказав він.

У службі безпеки Facebook цю кампанію виявили в травні 2019 року, і з тих пір технологічний гігант і інші платформи намагаються заблокувати її. Однак кампанія настільки децентралізована, що і далі триває, хоча, на думку дослідників, після викриття групи її активність знизилася.

Дослідники, які працюють з співробітниками служб безпеки Facebook, Twitter та інших технологічних компаній, виявили понад 2500 елементів дезінформації, пов'язаних з одними і тими ж російськими суб'єктами. Переважна більшість фейковий історій, які намагалися поширити учасники кампанії, швидко згасали. Ймовірно вони хотіли взяти кількістю, а не масштабами впливу.

При цьому замість того щоб сфокусуватися на декількох популярних платформах і набирати велику кількість передплатників, операція  Вторинна інфекція діяла протилежним чином. Вони створювали так звані одноразові акаунти, поширювали якусь одну помилкову інформацію через Twitter, Facebook, Reddit або інші соціальні мережі, а потім повністю закидали ці акаунти і ніколи не поверталися до них.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, змі, фейкові новини
В тему