15 Червня 2020
Новини

Чи скасують в Україні ЗНО-2020

Чи скасують в Україні ЗНО-2020

У МОН зазначають, що скасування ЗНО - неприпустиме.

У відомстві кажуть, готові до проведення тестування у безпечних умовах відповідно до рекомендацій Головного санітарного лікаря. Про це 15 червня повідомила виконуюча обов'язки міністра освіти і науки Любомира Мандзій, - пише УП.

МОН готується до проведення основної сесії ЗНО 25 червня – 17 липня.

При цьому в міністерстві зазначають,  що ЗНО –  це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики.

"Міністерство готове проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагує на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації.

Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. 

Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом", – зазначила очільниця міністерства. 

Під час зовнішнього незалежного оцінювання: 

  • відбуватиметься контроль за дотриманням рекомендацій щодо допуску на ЗНО (температура тіла не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора),
  • Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо),
  • діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією),
  • відбуватиметься супровід медиків та Національної поліції,
  • будуть залучені інструктори не з груп ризику.

Водночас МОЗ готує параметри, яким має відповідати епідеміологічна ситуація для безпечного проведення ЗНО. 

Показники мають затвердити на Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 16 червня 2020 року. 

Мандзій зазначила, що відміна ЗНО також може загрожувати вступній кампанії-2020. 

"Інші способи оцінювання – як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту – не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання.

Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо.

Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020", – пояснила глава МОН.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: зно, Україна
В тему

Останні матеріали