11 Червня 2020
Новини

Як на Волині «підкорювали небо» 90 років тому: раритетні фото

Як на Волині «підкорювали небо» 90 років тому: раритетні фото

З кожним роком в Україні з’являється все більше популярних спортивних розваг пов’язаних із польотами в небі. Неймовірною популярністю користуються, до прикладу фестивалі повітряних куль. Багато бажаючих є серед молоді, щоб стрибати з парашута. А коли в інтернеті з’являються фото українських міст, що були зняті з літака чи планера, то вони неодмінно набирають величезну кількість вподобань та репостів.

Така любов до висоти була у волинян вже давно. Сьогодні хочемо, до прикладу розповісти про діяльність планерної школи, яка існувала 90 років тому на Волині, зокрема, території тогочасного Волинського воєводства (1921-1939), з центром у місті Луцьку.

Мова йде про планерну школу в місті Кременці. Вона носила назву «Соколина гора». На той час школа була однією із самих престижних в регіоні. Ініціаторами створення школи були її викладачі, які дуже полюбляли авіацію, і самотужки створювали літальні апарати, так звані планери. Спочатку все це було на аматорському рівні, проте з часом вийшло на професійний рівень. Перші польоти в небо відбувались поблизу міста Кременця. Ландшафт місцевості сприяв цьому. Якщо ви були в цьому місті, то бачили, що знаходиться Кременець на мальовничих горах.

Місце для школи було обране ідеальне. Навчальний заклад, де готували планеристів знаходився поблизу села Куликів, що біля Кременця. Початок був не простим, адже літальний апарат був всього лише один, і цього було замало. Проте завдяки підтримці лучан, школа в Кременці почала активно розвиватись.

В 1934 році кременецьким планеристам дуже допомогла Ліга військових повітряних сил Волинського Округу, яка розташовувалась у місті Луцьку. Саме лучани тоді профінансували зведення двох великих ангарів, де зберігались літальні апарати і проходили курси пілотів.

Новий ангар міг вмістити до десяти планерів. Варто зазначити, що на Соколиній Горі тоді було зведено також інші необхідні для навчального процесу будівлі. Все було облаштоване по вищому класу. Розташовувався тут відразу на місці будинок адміністрації, актова зала, аудиторії, де проходили теоретичні заняття. Школа користувалась неймовірною популярністю. Сюди приїздили навчатись із самої Варшави. Для статистик скажемо, що у 1936 році, до прикладу, дипломи було видано більше ніж 250 пілотам.

Проте, були і негативні події в історії цієї школи. Зокрема, у 1937 році відбулась нищівна пожежа, яка завдала значних збитків господарським спорудам школи. Проте навчання навіть тоді не було зупинено і в 1937 р. випускниками школи стало 199 учнів.

Навчальний заклад припинив свою діяльність у 1939 році, з початком Другої світової війни.

Планерна школа в Кременці, 1936 р.
Планерна школа в Кременці, 1936 р.

Зведення ангару на Соколиній горі.
Зведення ангару на Соколиній горі.

Учні та вчителі планерної школи в Кременці.
Учні та вчителі планерної школи в Кременці.

Планер «Орлик», 1930-ті роки.
Планер «Орлик», 1930-ті роки.

Кременецька планерна школа взимку.
Кременецька планерна школа взимку.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, історія, Фото
В тему