3 Червня 2020
Новини

В Європі чекають на українських заробітчан: в які країни їхати та скільки платять

В Європі чекають на українських заробітчан: в які країни їхати та скільки платять

Через світову пандемію коронавірусу сотні тисяч заробітчан з України залишили свої робочі місця у Європі та повернулися додому. Проте реалії сьогодення, зокрема, відсутність робочих місць та невелика зарплата, спонукає їх знову їхати на заробітки.

Чи у всіх це вийде після введення нових правил.

Україна та Польща обговорюють відновлення співпраці, мова йде зокрема про сезонних трудових мігрантів, які прагнуть повернутися на роботу в Європу після карантину. Дві країни домовляються про спрощення процедури перетину кордону. Про це повідомлялось на сайті 24 каналу.

Фінансові втрати

Епідемія COVID-19 внесла значні корективи у плани людей. Багато хто лишився без роботи. Згідно з даними Державного центру зайнятості, безробіття в Україні збільшилось майже на 50%. За такої ситуації нашій країні вряд чи вдасться зберегти робочі руки – заробітчани вже починають повертатися в Європу.

Причини зрозумілі. В Україні роботи стало менше, а заробітна платня продовжує відставати від європейської. Водночас в країнах ЄС наших заробітчан чекають з нетерпінням. В Чехії, до прикладу, фермери говорять, що без українських працівників їх чекає катастрофа.

Наших заробітчан в Європі цінують за працьовитість. Українці складають найбільшу групу трудових мігрантів у Євросоюзі. Найбільше їх працює в Польщі, Італії й Чехії.

Більшу частину заробленого вони відсилають додому. За оцінками Світового банку, в 2019 році українці переказали додому 16 мільярдів доларів. Це 10% від ВВП України.

Де можна працювати й скільки платять

Польща

В Польщі найпопулярнішими вакансіями є різноробочі на складах і заводах, а також водії, рідше зварювальники. В середньому роботодавці пропонують потенційним претендентам 23 500 грн у місяць.

Чехія

Вакансіями в Чехії українці почали цікавитися вдвічі більше, ніж у попередні роки. Роботодавці шукають також різноробочих на заводи і склади. Середня заробітна плата — 23 000 грн у місяць.

Німеччина

Найбільше платять в Німеччині – в середньому це 43 000 грн у місяць. Щоправда потрапити туди на роботу складніше, адже в цій країні вибагливі до спеціалістів – беруть лише тих, у кого дійсно гарний досвід й навики.

Коли країни відкриють кордони для іноземців / Інфографіка 24 каналу

Більшості з заробітчан доведеться лишитися вдома, оскільки нові вимоги важко виконати. Більшість людей самі організовують своє транспортування. Деякі заробітчани працюють за короткими контрактами, дія яких менша, ніж три місяці. Крім того, є й такі, хто працює взагалі без контракту.

Вимоги, щодо виїзду заробітчан є важливими не лише для безпеки самих заробітчан, але й українців всередині країни. Адже інфіковані заробітчани, повернувшись додому, можуть підвищити темпи зараження, – пояснюють заходи безпеки в українському уряді.

На якій підставі українці можуть поїхати на заробітки:

  • Наявність посвідки на тимчасове чи постійне проживання.
  • Відкрита робоча віза та запрошення від роботодавця.
  • Домовленість між країнами на рівні МЗС (стосується деяких країн).

Виїхати за біометричним паспортом і знайти роботу на місці – поки не вдасться.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, заробітчани, українці у польщі
В тему

Останні матеріали