29 Травня 2020
Новини

Обережно: фальсифікований антисептик!

Обережно: фальсифікований антисептик!

Після користування фальсифікованим засобом українці отримують опіки, алергічні реакції та навіть інтоксикацію організму.

Із введенням карантину всі заклади, котрим дозволили працювати, зобов’язані забезпечити відвідувачів засобами захисту. Маски й рукавички люди мають, як правило, власні. А ось із антисептиками ситуація не проста. Бо, щоб заощадити на недешевому засобі, магазини й аптеки наливають у ємності що тільки: від води з домішками рідкого мила до агресивних хімічних сполук, йдеться в публікації в газеті "Твій вибір".

 

Замість етилового спирту – наливають денатурат

Усе почалося з того, що для швидшого забезпечення українців дезінфікувальними засобами влада прийняла ряд нормативних документів. Серед таких – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Він дозволив використовувати етиловий спирт для виготовлення антисептиків та дезінфікувальних засобів без сплати податку. Тобто з «нульовим» акцизом. А право на виготовлення цих засобів отримали держпідприємства, які є виробниками етилового спирту та дезінфекційних засобів.

Проте ажіотажем на антисептики вирішили скористатися і підпільні цехи. І проблема не лише в їхніх нелегальних заробітках. А в тому, що в ємності з етикетками «антисептик» ці ділки почали наливати небезпечні речовини.

Щоб ви зрозуміли, спирт буває двох видів: технічний і етиловий. Останній є цілком безпечний для людського організму. Тож його використовують для виготовлення парфумів, які наносяться на шкіру, для припікання місць ін’єкцій, для засобів знезараження рук хірургами тощо.

Натомість технічний спирт придатний лише для обробки поверхонь. Та оскільки він дешевший, то саме його почали недобросовісні виробники додавати в антисептики та виставляти на продаж. Як наслідок – численні звернення людей до лікарів зі скаргами на почервоніння шкіри, пекучий біль, набряки, навіть загальну інтоксикацію організму. Адже через шкіру агресивна хімічна сполука проникає всередину організму. Крім того, денатурований спирт має властивість накопичуватися в організмі. Тобто дати негативну реакцію він може не тільки після разового застосування, а після регулярного.

 

Як вибрати безпечну продукцію

У державних науково-дослідних лабораторіях у відповідь на скарги щодо неякісних антисептиків провели дослідження й підтвердили: в багатьох засобах містилися небезпечні хімічні сполуки. Причому в окремих випадках вміст цих сполук у сто разів перевищував допустиму норму.

Щоб під час купівлі знезаражувального засобу обрати безпечну продукцію, варто ознайомитися зі складом товару. Якщо вміст спирту становить 70% і більше – можете брати. Якщо ж на етикетці пише «спирт денатурований», то цей засіб використовуйте лише в гумових рукавичках і лише для обробки поверхонь.

А от щодо обробки рук у магазинах та аптеках, то тут уже як пощастить. Тому краще носити власний антисептик та користуватися разовими рукавичками.

Крім того, аби уникнути пересихання шкіри та появи тріщин, почервоніння, свербежу, дерматологи радять зранку, ввечері та (за умови частої дезінфекції рук) протягом дня наносити на шкіру живильний крем. Коли є можливість, надавайте перевагу миттю рук. При цьому використовуйте не господарське мило (бо воно хоч і вбиває мікроби, проте дуже пересушує шкіру), а засоби з нейтральним рівнем РН (такі, як правило, рекомендують для ніжної дитячої шкіри, для чутливої шкіри обличчя тощо).

Ніна Грицюк

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, медицина
В тему