19 Травня 2020
Новини

Під виглядом реабілітаційних центрів на Тернопільщині та Рівненщині катували людей

Під виглядом реабілітаційних центрів на Тернопільщині та Рівненщині катували людей

У Рівненській області викрили злочинну групу, яка, прикриваючись реабілітацією, утривала і катувала людей.

Правоохоронці 19 травня повідомили про підозру 21 учаснику цієї групи, сказано на сайті Офісу генпрокурора.

"Повідомлено про підозру 21 учаснику організованої злочинної групи за фактами незаконного викрадення людей, обмеження їх свободи шляхом поміщення в спеціально пристосовані житлові приміщення, тортурах утримуваних осіб на території Рівненської та Тернопільської областей (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 127 КК України)", – підкреслили у відомстві.

За даними слідства, створив і очолив злочинну групу під виглядом діяльності громадської організації рівнянин. До її складу він залучив ще 20 учасників, в тому числі раніше судимих осіб.

Протягом 2016-2020 років за грошову винагороду вони викрадали людей на території східних та західних областей України, примусово перевозили їх та поміщали в 5 так званих "лікувальних центрів" на території Рівненської області та одного закладу в Тернопільській області.

Викрадених незаконно утримували проти їх волі в умовах ізоляції під виглядом надання медичної та психологічної допомоги від наркотичної, алкогольної та інших видів залежності. Зацікавлені особи платили їм за це від 5 до 12 тисяч гривень на місяць.

Відзначається, що за порушення режиму перебування, а також спроби втечі щодо утримуваних застосовували насильство, поміщали в "карцер", заподіяння тілесних ушкоджень, примусове введення психотропних і наркотичних речовин, а також інші подібні дії з метою придушення їх волі.

Правоохоронці провели 27 обшуків в Рівненській і Тернопільській областях в так званих "реабілітаційних центрах" і за адресами мешкання підозрюваних осіб. Під час слідчих дій вдалося виявити 145 незаконно утримуваних осіб з різних регіонів України, документи, що посвідчують їх особу, комп'ютерну техніку, засоби мобільного зв'язку, чорнові записи про діяльність цих установ, кошти, банківські картки, рекламну продукцію по нарко- та алкозалежності, медичні препарати і інше.

14 осіб, в тому числі організатор і активні учасники міжрегіональної злочинної групи, затримані. Слідчі і процесуальні дії в кримінальному провадженні тривають.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рівне, кримінал
В тему