11 Травня 2020
Новини

В Польщі без українців назріває катастрофа

В Польщі без українців назріває катастрофа

Без українських заробітчан Польщі буде дуже складно зібрати врожай. Поляки не зможуть замінити робітників з України, вважає голова польської Асоціації переробників фруктів і овочів, власник однієї з найбільших переробних компаній у Польщі (Real SA) Анджей Гайовничек.

Про ситуацію із заробітчанами він розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Польща є великим виробником продуктів харчування, одним з найбільших в Європі. Скажімо, ми більше в ЄС вирощуємо печериць та ін. Тому якщо працівники з України не приїдуть, це буде катастрофа. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, оскільки не буде кому збирати", - говорить Гайовничек.

За його словами, в Польщі зараз потреба в "сотні тисяч" сезонних працівників з України.

Більше того, він вважає, що якщо українці не зможуть приїхати в Польщу на початок сезону збору полуниці, то це може призвести навіть до протестів польських аграріїв. При цьому поляки не зможуть замінити трудових мігрантів з України, впевнений Гайовничек.

"Це все ілюзія. Очевидно, що ні (поляки не замінять українських працівників)", - підкреслив польський роботодавець.

Гайовничек підкреслив, що українці, які працюють у Польщі, повинні мати гідні умови праці, соціальне та грошове забезпечення.

На його думку, українці повинні заробляти в Польщі мінімум 12-14 злотих (75-90 грн) в годину нетто.

"Але це залежить від сфери працевлаштування, оскільки, наприклад, на будівництві заробляють трохи більше. Досить часто українці намагаються працювати більше годин, щоб більше заробити", - зазначив Гайовничек.

За даними влади, в Польщі зараз знаходиться приблизно мільйон українців, а 180 тисяч поїхали додому з-за пандемії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, українці у польщі, епідемія
В тему