8 Травня 2020
Новини

Як поминати померлих під час пандемії

Як поминати померлих під час пандемії

Цього року вся планета живе у стані потрясіння. Жертвами невидимого вірусу стали два з половиною мільйони жителів планети. Сотні тисяч хворих померли. Тож, аби призупинити поширення COVID-19, світ вдався до безпрецедентних заходів: підприємства зупинені, масові заходи перенесені чи скасовані, а на Великодніх літургіях ми молилися біля телевізора.

Не став винятком і поминальний тиждень. Як кажуть у народі – мерський Великдень, або Гробки. Оскільки церкви можуть стати пунктом скупчення великої кількості парафіян, а кладовища – місцем близького спілкування людей, то предстоятелі церков, які діють в Україні, домовилися перенести звершення на кладовищі заупокійних молитов на 6 червня. Адже саме на цю дату припадає Троїцька поминальна субота – день, у який щороку віряни відправляють панахиду за померлими родичами, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Аби віряни не хвилювалися, що після Світлого тижня не зможуть належним чином ушанувати пам’ять померлих, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній дав декілька настанов.

– Ніякі тимчасові обмеження не можуть бути перепоною нашій любові до ближніх, яка триває довше за земне життя. Де б ми не були, вона долинає нашою молитвою у вічність, куди відходять душі спочилих. Саме тому помолитися вдома та подати онлайн-записки за упокій – це вияв нашої любові до померлих та можливість згадати їхні добрі справи, коли вони були ще тут, поруч з нами, – зауважив предстоятель ПЦУ.

На прохання наших читачів подаємо слова прохань за спочилих родичів і близьких людей:

Ну, а тим вірянам, які, попри прохання та пояснення будуть у великій кількості збиратися по церквах, нагадаємо: після Вербної неділі кількість хворих на коронавірус українців різко пішла вгору. Після велелюдного освячення пасхальних кошиків Україна щодня встановлювала сумні антирекорди щодо поширення COVID-19 та кількості померлих.

У цей важкий час кожен із нас повинен думати не тільки про себе, а й про людей навколо. Тому якщо не шкодуєте себе, то пошкодуйте тих лікарів і їхні сім’ї, котрі щодня ризикують своїм здоров’ям та навіть життям. Пошкодуйте своїх рідних і сусідів, яких ви можете заразити. Що більше буде порушників, то довше триватиме карантин, більше людей хворітиме і помиратиме.

Дослухайтеся до цих прохань, не беріть гріха на душу і проявіть те, до чого закликає нас Господь, – милосердя, співчуття і любов до ближнього.

Оксана Бубенщикова

 

Молитва за померлих

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилих рабів Твоїх (імена) і, як Благий і Чоловіколюбець, що гріхи відпускаєш і неправду знищуєш, ослаб, відпусти і прости всі провини їхні вільні й невільні, визволи їх від вічної муки і вогню геєнського і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх благ, що Ти приготував для тих, хто любить Тебе. Бо вони хоч і згрішили, але не відступили від Тебе, а несумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа вірували, у Тройці славимого Бога і Тройцю в Єдиниціправославно до останнього подиху свого сповідували. Тому милостивим будь до них, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми, як Щедрий, упокой, бо немає людини, щоб жила і не згрішила. Бо Ти один без усякого гріха, і правда Твоя – правда вічна; і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і навіки-віків. АМІНЬ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: релігія, молитва
В тему