6 Травня 2020
Новини

«Ресторани працюватимуть «на виніс»? Ви серйозно?», - волинський ресторатор

«Ресторани працюватимуть «на виніс»? Ви серйозно?», - волинський ресторатор

В Україні після пом’якшення карантину від 11 травня працюватимуть з деякими обмеженнями заклади  громадського харчування, салони краси та перукарень, пральні та хімчистки, магазини непродовольчими товарами, нотаріуси  та адвокати.

Саме «деякі обмеження» щодо роботи ресторанів прокоментував на Facebook відомий волинський ресторатор, власник та ідейний натхненник популярних у Луцьку ресторанів та клубів Роман Хорзов.

«Хто це придумав? Люди, які жодного дня не займалися бізнесом і мають відношення до ресторанної справи на рівні «сходити на обід».

На ці «роз’яснення» і «рекомендації» МОЗ дозволю собі надати свої роз’яснення людини, яка 13 років займається ресторанною справою.А далі по пунктах щодо рекомендацій МОЗ, які, «вангую», ляжуть в рішення Кабміну.

  1. Дозволити працювати ресторанам тільки «на виніс» за попереднім замовленням. Ви серйозно? Може, там з високих кабінетів не видно: ви це і не забороняли! Пан Президент з екрану телевізора ще в березні дозволив працювати «на доставку».

Так багато закладів мучилося і в тому числі «доставляло» по дзвінку одразу за двері «каву в стаканчиках», випічку в пакетиках, піцу в коробках і пиво в пляшках. Кожен виживав і виживає, як міг. Я це не засуджую. #кушатьхочется

Вчора у Львові: в «Макдоналдс» пішоходу страви через Макдрайв не видають, бо «можна тільки в авто», але якщо замовити через «Глово» – велосипедист може здійснити «доставку» (2 метри!), передавши Бігмак з вікна до сусідньої лавочки.

Це реалії звідси – з українських міст і вулиць!

Зараз ви, по суті, рекомендуєте біля закладу поставити просто пару столиків на відстані «гарматного пострілу», щоб з’їсти «замовлення на виніс».

  1. Дозволити розміщення одно- або максимум двомісних столів на відстані 1,5 метри один від одного. Тут простий урок математики: відтепер на квадратурі 100 кв.м літнього майданчика можна розмістити 16 осіб. Раніше вміщалося 50-60.

Тобто, тераса (це навіть не весь заклад!) може працювати на 25% від своїх потужностей. І то! Немає погоди – немає ресторану.

При цьому всі інші витрати як-то оренда, зарплата, комунальні, податки, товар і т.д. обчислюються в 100% еквіваленті, бо треба вивести персонал, ввімкнути обладнання, купити продукти і т.п.! А ще у будь-якого бізнеса є «точка окупності» (мінімальна виручка, щоб покрити витрати хоча в 0), рентабельність (процент прибутковості від обороту), амортизація і інші зрозумілі нам, але, здається, геть не зрозумілі вам, поняття…

Мій прогноз для закладів з кухнею і баром за таких «нових санітарних норм»: мінус 500-1000 доларів щодня. Навіть при повній посадці.

  1. Видавати замовлення тільки в одноразовому посуді. А ще можна стригти одноразовими ножицями і видавати в бібліотеках одноразові книжки.

Ще одноразові столи з одноразовими стільчиками нормальна тема…

  1. Персонал повинен обслуговувати в масках, респіраторах, рукавичках.

Офіціант в масці, бармен в аквалангу, бухгалтер в скафандрі. Ні, зовсім не страшно. Апетит розгулявся. Заборонити вхід до приміщень ресторану. А в туалет як, я перепрошую? Команда «Тєрпєть»?

А що робити закладам, у яких літня тераса на задньому дворі? А якщо на терасу добиратися сходами, ліфтом? А що взагалі робити закладам , у яких немає літніх терас?

  1. Закладам – забезпечити персонал п’ятиденним запасом засобів захисту, антисептиками, градусниками і т.д. н-дааааа… забув додати це до тих «мінус 1000$ в день», на які попадатиме інвестор.

A ще 1000 дрібниць, про які навіть не хочу писати.Не хочу. Не хочу розводити високопарну демагогію «за кого голосував», «чого чекав» і т.д. я навіть не знаю, кому конкретно пишу ці свої роз’яснення. Мабуть, всім тим особам, які в масках з екранів ТВ і смартфонів щодня заганяють нас в «жах жахливий» черговими карантинами, піками завтра-післязавтра, «новими санітарними нормами».

Зніміть ці маски, посміхніться людям, змусьте тепер їх повірити, що все буде добре! І дайте нормально працювати. Всім на рівних умовах. А не ось ці напівміри.

P.S. В житті не отримав від держави ані копійки підтримки. Тільки штрафи, перевірки і суди. Та і не прошу. І не розраховую. Розумію, що все своє свідоме життя веду бізнес в державі-банкроті.

Не давайте нічого, просто не заважайте. Ні мені, ні моїм працівникам, ні моїм клієнтам. І буде вам ВВП. «С миру по нитке…»

P.P.S. Думки ситуативні, але дістало…», - прокоментував Роман Хорзов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, ресторани, карантин, коронавірус
В тему