17 Квітня 2020
Новини

Страсна п'ятниця 2020: що заборонено робити, аби не завдати шкоди рідним

Страсна п'ятниця 2020: що заборонено робити, аби  не завдати шкоди рідним

В Україні Страсна п'ятниця 2020 відзначається 17 квітня. Сьогодні віруючі згадують про страждання Ісуса Христа, які Син Божий прийняв за всіх людей.

Що можна і суворо заборонено робити в цей день, традиції, обряди та прикмети Страсної п'ятниці – пише РБК - Україна.

Що треба зробити в Страсну п’ятницю

Головним обрядом у п'ятницю, безумовно є вечірнє богослужіння з виносом плащаниці. Це відбувається на вечірній службі в церкві. Але цього року через карантин літургію краще подивитися по телевізору або в інтернеті.

В цей день потрібно дотримуватися найсуворішого посту. Дозволяється лише хліб та вода, та й то після вечірньої служби. Сьогодні потрібно присвятити себе роздумам над подіями цього дня, які описуються в Євангелії.

У Страсну п'ятницю дозволяється пекти паски - це єдина робота, на яку не накладається заборона. Але перед тим, як взятися за тісто, потрібно обов'язково прочитати "Отче наш".

Вважається, що після п'ятничної служби потрібно принести в будинок дванадцять свічок, поставити вдома і дати догоріти до кінця. Наші предки вірили, що щастя і достаток в домі будуть всі 12 місяців. Але знову ж таки в цьому році краще утриматися від такого обряду.

Прикмети і повір'я у Страсну п'ятницю

Якщо сьогодні увіткнути в Землю залізний предмет, то на того, хто це зробить обрушитися страшне нещастя. Тому роботи на городі з лопатами, сапами та іншим інвентарем заборонені.

Хліб, спечений сьогодні, вважається Священним, він цілий рік може не пліснявіти.

Також вірили, що якщо повісити білизну в цей день, то на ній можна побачити криваві плями.

Існує також повір'я, що людина, яка протягом трьох років суворо поститися в п'ятницю, отримає попередження про свою смерть за три дні до неї.

Якщо мама відлучить дитину від грудей у цей день, то малюк виросте здоровим і сильним богатирем.

В цей день потрібно подивитися у вікно, і за тим, кого ви помітили першим, можна судити, яким буде рік. Молодого чоловіка - до щастя і достатку, дружну молоду сім'ю - до миру й злагоди в родині, а от побачена за вікном стара жінка - до неприємностей вдома і на роботі.

Людина, що вживатиме у цей день алкоголь, може потрапити в алкогольну залежність.

Народні погодні прикмети 16 квітня

  • Сонячний день на Страсну п'ятницю - буде урожай хлібних злаків.
  • Якщо сьогодні тепло - весна далі буде така ж тепла.
  • Похмурий день - город заросте бур'янами в цьому році.
  • Дощ пішов - весна теж буде сирою і дощовою.

Що суворо заборонено робити сьогодні

Сьогодні не можна співати, веселитися, гуляти, пити алкоголь і віддаватися любовним утіхам. Вважається, що людина, яка у Страсну п'ятницю веселиться, весь рік буде плакати.

Не можна виконувати будь-яку роботу - прати, прибирати, готувати (за винятком пасок), працювати в саду або городі. Будь-які рослини, посаджені в цей день, загинуть (крім петрушки - вона дасть подвійний урожай).

Не можна торкатися гострих металевих предметів, встромляти їх у землю. Звідси й заборона на стрижку, обрізання нігтів і так далі. Навіть хліб сьогодні потрібно ламати, а не різати.

Не можна проводити обряд вінчання і хрещення (ця заборона стосується всього Страсного тижня). Якщо ж яке-небудь сімейне свято випадає на цей день - його потрібно перенести.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, традиції, прикмети, великдень
В тему