6 Квітня 2020
Новини

В Іспанії нехтують карантином і виводять на прогулянку… іграшкових собак

В Іспанії нехтують карантином і виводять на прогулянку… іграшкових собак

Іспанія посідає друге місце в світі за кількістю смертей від коронавірусу. Рекордна кількість загиблих задень - 849 осіб. Всього померлих станом на 5 квітня – 12 418 осіб.

Надзвичайний стан у країні ввели 15 березня, карантин – дещо раніше. Жителям 47-мільйонної країни дозволяється залишати свої будинки лише у виняткових випадках і за нагальної потреби: за покупками, в лікарню чи на роботу.

Коронавірус уражає курців

Не забороняється залишати дім, аби вигуляти домашнього улюбленця. А от біг або прогулянки поодинці заборонені. Тож деякі люди використовують цей виняток, аби обійти правила. Наприклад, виходять на прогулянки з… іграшковими тваринами чи навіть з черепашками. Так, поліція опублікувала у мережі відео чоловіка, який ішов вулицею з іграшковим собакою на повідку. І все це попри солідні штрафи за порушення правил режиму надзвичайного стану.

А у деяких частинах Іспанії власники собак пропонують здати своїх тварин в оренду для прогулянки. Діапазон цін за таку послугу широкий, але дехто пропонує оренду домашніх тварин за 50 євро. Вочевидь, незважаючи на велику смертність, іспанці не розуміють усієї серйозності ситуації.

– Ще днів 20 тому я була геть спокійна і вважала, що це ніякий не коронавірус, а звичайний грип А, який ми благополучно пережили в 2009 році, і ніякої катастрофи немає. Але це не так. Серед моїх знайомих дуже багато медпрацівників, які працюють безпосередньо в реанімаціях. Вони розповідають, що інфекція вкрай тяжка. І не всі факти нам доносяться, – розповідає корінна росіянка Оксана Фоміна – лікар у медичному центрі на іспанському острові Тенерифе.

Оксана Фоміна
Оксана Фоміна

Лікарка закликає усіх іспанців сидіти вдома і не годувати себе ілюзіями, що хвороба забирає життя лише старих людей. Адже насправді хворіють та помирають молоді і здорові люди – здебільшого чоловіки, які курять.

Тіла померлих складають просто на міській ковзанці…

Одна з найрозвинутіших країн Європи виявилася дезорієнтованою у час хвороби. Лікарям катастрофічно бракує засобів захисту, тож вони опинились в основній зоні небезпеки заразитися коронавірусом. Наразі в країні коронавірусом заразилися понад 5 тисяч медичних працівників.

– Цей вірус приєднується до клітин, які розташовані в легенях і альвеолах. Тому вірус найчастіше уражає курців. Для чого потрібно сидіти вдома? Для того, аби контакту з вірусом було якомога менше. Якщо у вас буде один контакт із однією людиною, який хворіє в легкій формі, найімовірніше, ви виробите антитіла до цього вірусу і не захворієте, або ж захворієте в легкій формі.

Якщо ви будете вештатися по магазинах, дитячих майданчиках  і т. д. і поконтактуєте з десятком хворих, тоді вірусне навантаження у вас буде набагато більше і може виникнути необхідність штучної вентиляції легень. А таких апаратів у всьому світі катастрофічно бракує, а на нашому острові – на пальцях можна перерахувати. Через це в Іспанії уже давно вибирають, кого рятувати, а кого – ні…

Синдром SARS – це гострий синдром дихальної недостатності, до якого належить коронавірус, стоїть в одній лінії з чумою, туляремією, віспою, холерою, – додає лікарка.

А тим часом морги та похоронні бюро країни не справляються з такою кількістю тіл. У Мадриді як морг тимчасово стали використовувати головну міську ковзанку площею 1800 кв. м. Тіла складають просто на лід, і таким чином вони деякий час зберігаються. Як тільки з'явиться можливість, їх поховають або ж кремують. Але, як і в Італії, родичі не мають права попрощатися з ними чи бодай востаннє поглянути…

Ірина Бура

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, іспанія
В тему