4 Квітня 2020
Новини

Винуватець смертельної ДТП біля Луцька не сів за грати

Винуватець смертельної ДТП біля Луцька не сів за грати

На Волині, Луцькому районі, у Княгининку, два роки тому трапилася смертельна ДТП, у якій на очах сина загинула матір, яка працювала вчителькою. Винуватцем аварії поблизу Луцька  став волинський бізнесмен, батько ексзаступника прокурора Рівненської області Володимир Боровик.

Проте Володимир Боровик зараз — на волі. Засудженого до трьох з половиною років за гратами, його звільнили від відбування покарання в січні 2020-го. Проте, як з’ясувала «Сила правди», він і не перебував в місцях позбавлення волі.

Наприкінці грудня 2019-го до Рівненського районного суду надійшло клопотання від Державної установи «Городоцький виправний центр №131» про звільнення Володимира Боровика від відбування покарання внаслідок тяжкої хвороби.

Того ж дня суд розглянув можливість участі у засіданні самого засудженого за посередництвом відеозв’язку, задовольнив відповідне клопотання і призначив слухання на 3 січня 2020-го. З того часу минуло три місяці, а остаточної ухвали щодо звільнення Володимира Боровика від відбування покарання, або ж залишення його за гратами, так і не було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Аби з’ясувати, випустили Володимира Боровика чи ні, «Сила правди» звернулася до керівництва Городоцького виправного центру на Рівненщині. Окрім того, ми поцікавились, якого лікування потребував засуджений і чи справді його неможливо надати в умовах обмеження волі.

Спершу в Городоцькому виправному центрі попросили надіслати копію посвідчення журналіста, а згодом повністю відмовили у наданні інформації.

Те, що Рівненський районний суд задовольнив клопотання керівництва Городоцького виправного центру №131 про звільнення Володимира Боровика від відбування покарання через важку хворобу, підтвердив голова суду Сергій Сидоренко. Він сказав, що в документах суду зберігається відповідна ухвала від 3 січня.

Згодом, «Силі правди» зателефонував суддя Рівненського районного суду Михайло Таргоній, який власне і розглядав клопотання про звільнення Володимира Боровика від відбування покарання. Відсутність ухвали в реєстрі він пояснив суто технічним збоєм, що, нібито, стався в перші дні роботи суду в 2020-ому році. Він також запевнив, що документ незабаром буде в загальному доступі.

Ухвалу оприлюднили 2 квітня. Тобто через три місяці після її проголошення.

З неї стало відомо, що клопотання про звільнення засудженого підтримав присутній у засіданні прокурор Рівненської місцевої прокуратури Дмитро Пінчук. Сам Володимир Боровик не брав у ньому участі ні особисто, ні за посередництвом відеозв’язку, як це було узгоджено раніше.

Зі слів захисника, йдеться у судовому документі, Володимир Боровик з 11 червня 2019-го року постійно перебуває на стаціонарному лікуванні. Тобто, з того дня, як Волинський апеляційний суд оголосив вирок, яким відправив його за грати на три з половиною роки, чоловік — на лікарняному ліжку.

Медики Рівненської обласної клінічної лікарні діагностували в засудженого цукровий діабет, серцеву недостатність, хвороби нирок і очей.

Так як ці недуги включені до переліку захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, Рівненський районний суд в особі судді Михайла Таргонія повністю задовольнив клопотання.

Таким чином Володимир Боровик навіть формально не відбув ще 2 роки 4 місяці 24 дні ув’язнення.

Нагадаємо, Володимир Боровик у січні 2017-го вчинив п’яне ДТП у селі Княгининок поблизу Луцька. Жінка, яка разом з малолітнім сином рухалась вздовж узбіччя, загинула на очах у дитини, а винуватець аварії накивав п’ятами. Коли чоловіка затримали з допомогою інших учасників дорожнього руху, він заперечував свою причетність до злочину, відмовлявся пройти тест на алкоголь і згадував впливового сина.

Володимир Боровик – волинський бізнесмен, який займається вантажними перевезеннями, лісозаготівлею, лісопереробкою та продажем деревини. Його син Андрій Боровик відомий на всю Україну. У 2014-ому його призначили заступником прокурора Рівненської області. А в липні 2016-го року затримали за організацію організованого злочинного угрупування спрямованого на незаконний видобуток бурштину.

Після аварії у крові Боровика старшого виявили понад три проміле алкоголю!

У липні 2017-го Луцький міськрайонний суд засудив батька «бурштинового прокурора» за ч. 2  ст. 286 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 3 роки.

Проте цим же рішенням звільнив від відбування покарання, давши 3 роки іспитового терміну. Як пом’якшувальні обставини суд врахував позитивні характеристики Володимира Боровика, його інвалідність, заняття суспільно-корисними справами, висловленні в засіданні зізнання, жаль і каяття, а найголовніше – звернення чоловіка вбитої, який просив не карати винуватця.

Далі була апеляція. Колегія суддів під головуваням Олега Клока виявилася ще поблажливішою за першу інстанцію. Зокрема, представники правосуддя зробили Боровику приємний бонус — виключили з вироку порушення правил дорожнього руху. Тож, він лишився на волі і за кермом.

Однак у 2018-ому Касаційний кримінальний суд визнав незаконною ухвалу Волинського апеляційного суду і повернув справу на повторний розгляд.

У червні 2019-го Володимира Боровика таки засудили до трьох з половиною років за гратами і позбавили права сідати за кермо на три роки. Оскільки до цього він, за офіційними даними, відбув до 4 місяців у СІЗО, то після остаточного вироку він мав би відсидіти 3 роки і 2 місяці, але як бачимо не витримав і року — захворів.

Дивно тільки те, що такі проблеми зі здоров’ям не завадили Володимиру Боровику вживати міцні напої і під їхньою дією сідати за кермо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, дтп, прокуратура
В тему