31 Березня 2020
Новини

Підозра на коронавірус: як себе перевірити?

Підозра на коронавірус: як себе перевірити?

Зважаючи на стрімке поширення коронавірусу в Європі, важко повірити, що в Україні станом на 30 березня 480 лабораторно підтверджених випадки  COVID-19. Особливо після того, як тисячі заробітчан повернулися з охоплених коронавірусом Італії, Іспанії, Польщі та розгулюють вулицями, святкують, їздять по гостях.

Відтак небезпека в Україні значно більша, ніж ми собі уявляємо. І саме тому повсюдно запроваджуються карантинні заходи, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Які перші симптоми коронавірусу?

Лікарі-інфекціоністи розповідають, що перші ознаки коронавірусу дуже схожі на застуду:

підвищення температури вище від 37 градусів і лихоманка (цей симптом зафіксували у 88% хворих);

сухий кашель (у 68% заражених);

вологий кашель (34%);

відчуття втоми (38%);

утруднене дихання (19%);

біль у м’язах (15%);

біль у горлі (14%);

головний біль (13,6%);

озноб (11%).

Також фіксувалися випадки нудоти, блювання, діареї, закладеності носа, почервоніння очей, навіть кровохаркання.

А от те, як після появи перелічених симптомів протікатиме недуга, залежить від імунітету, віку пацієнта та наявності/відсутності серйозних захворювань (онко, цукровий діабет, ВІЛ/СНІД, хронічні хвороби серця чи легенів).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% хворих на коронавірус переносять хворобу в легкій формі. Якщо організм не здатен протидіяти COVID-19, розвивається пневмонія, людина починає задихатися. Тож 16% заражених серйозно хворіють. І лише 3 – 4 людини зі 100 заражених помирають.

Куди звертатися за появи ознак?

Якщо у вас з’явилися перші ознаки вірусного захворювання або вони ще не з’явилися, але ви контактували з людиною, в якої підтвердився коронавірус, не треба відразу їхати до лікарні й вимагати провести вам експрестести. Адже таким чином ви можете заразити десятки людей, а ті, в свою чергу, – вже сотні осіб.

За першої підозри на коронавірус необхідно зателефонувати до свого сімейного лікаря та детально розповісти про симптоми та час їхньої появи.

Коли ж ви досі не уклали декларації із сімейним лікарем, телефонуйте на гарячу урядову лінію «15-45» або на «103» (оператор вислухає ваші скарги та прийме рішення, чи направляти до вас бригаду «швидкої»).

Якщо в людини виявляться явні ознаки грипу чи коронавірусу (бо вони ідентичні), в лабораторії визначають, якого типу вірус: «А» чи «В». У разі того, що в пацієнта не сезонний грип, його зразки направляють на додаткове обстеження. Ось чому сьогодні часто чуємо: «є підозра на коронавірус» або «підозра не підтвердилася».

Чим проводять лікування?

Коли ж у пацієнта все-таки виявляють коронавірус, не треба сприймати діагноз як смертельний вирок. Бо хоча ні ліків, ні вакцини від коронавірусу досі не розробили, втім основна частина хворих навіть не потребує госпіталізації. Пацієнт просто повинен самоізолюватися вдома, стежити, аби температура тіла на переходила критичної межі. Якщо докучає кашель – використовувати відповідні препарати.

 Як жарознижувальне важливо використовувати лише засоби на основі парацетамолу (всі інші, як-от ібупрофен, можуть нашкодити). А далі чекати, доки організм самостійно подолає хворобу.

Якщо ж усе-таки COVID-19 призведе до запалення легенів, можливе використання антибіотиків.

Період одужання займає від кількох до шести тижнів. Молодий організм швидше долає недугу. А в дітей, бували випадки, хвороба протікала взагалі безсимптомно. Тому, за останніми офіційними даними, в дітей віком 0 – 9 років не зафіксовано жодного летального випадку. У хворих віком 10 – 39 років смертність становить 0,2%.

Однак це не означає, що діти й молодь повинні гуляти вулицями чи їздити громадським транспортом. Бо в таких випадках саме вони ставатимуть розносниками вірусу та провокуватимуть до ще більшого поширення пандемії.

Найбільше коронавірус полює на пенсіонерів

Окремо хотілось би зупинитися на поведінці пенсіонерів.

Складається враження, що українці старшого віку ніби не чують і не знають, скільки тисяч їхніх ровесників уже померли в Італії, Іспанії, сусідній Польщі. Щодня наші пенсіонери обмінюються новинами у парках на лавочках, ходять на пошту й до аптеки, де активно спілкуються з такими ж літніми людьми.

Вони купують на стихійних ринках домашні ковбаси та сир, куди будь-хто міг кашлянути або чхнути. Наші пенсіонери досі не збагнули, що в умовах карантину кожен із перелічених вчинків може завершитися для них зараженням, а зараження – призвести до невиліковного стану і смерті в муках.

Останні дані показали, що 8 зі 100 заражених коронавірусом пенсіонерів віком 70 – 79 років помирають. Смертність чоловіків майже вдвічі вища, ніж у жінок. В Італії, де катастрофічно не вистачає апаратів штучної вентиляції легенів, хворих, яким по 60 і більше років, навіть не намагаються рятувати, бо в пріоритеті – молоді. Це при тому, що Італія – на 5-му місці у світі за рівнем медицини!

А чого очікувати в нас, в Україні, де не вистачає експрестестів для визначення коронавірусу, де зовсім мало передбачили ліжок, де в останній момент докупляють устаткування, де немає повністю ізольованих приміщень для хворих?..

Лікарі довели, що достатньо побути з хворим в одному приміщенні довше від 15 хвилин на відстані до одного метра, як це буде вважатися високим ступенем ризику зараження. Тому, дорогі пенсіонери, замість стояти в кілометрових чергах за аптечними масками, ліпше лишайтеся вдома.

Адже вірус грипу настільки маленький, що легко проникає крізь щілини маски, і носити її потрібно тільки хворим, аби під час кашляння або чхання вірус не летів на декілька метрів. Натомість стіни вашого дому – це найбільш дієвий спосіб уберегтися від хвороби, який, до того ж, не потребує ніяких додаткових витрат.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, здоровий спосіб життя
В тему