26 Березня 2020
Новини

Ігор Палиця про боротьбу з коронавірусом: Найбільше вразила безпорадність влади на рівні держави

Ігор Палиця про боротьбу з коронавірусом: Найбільше вразила безпорадність влади на рівні держави

Ігор Палиця, народний депутат від Луцька та бізнесмен, каже, що Президент Володимир Зеленський особисто про допомогу в боротьбі з коронавірусом його не просив.

Він також не був 22 березня на зустрічі у президента. Однак це не завадило йому стати центральною фігурою, яка займається допомогою медичній сфері Волинської області, пише Українська правда

Палиця за попередньої влади був главою Волинської облради, тож вибір регіону несподіваним не був. Крім того, він разом зі своїм бізнес-партнером Ігорем Коломойським мають значні фінансові інтереси в цій області.

Розмову з Палицею записати у формі класичного інтерв'ю не вдалось через його завантаженість. Натомість вона відбулась у формі розлогої переписки у месенджері WhatsApp.

 Чи ви були на зустрічі з президентом, коли він зібрав на Банковій весь великий бізнес? Якщо так, то про що президент вас просив, що говорив?

– Я на зустрічі не був, не запрошували. Мене ніхто ні про що не просив. Все, що я роблю, це все з власної ініціативи і без ніяких контактів з Києвом.

 У вас взагалі з цього приводу не було розмов з президентом? Наприклад, на тій зустрічі домовилися, що кожен бізнесмен перерахує у благодійний фонд по 2 мільйони доларів? Вас про це просили?

– Ні, не просили. Я з президентом останній раз розмовляв в кінці жовтня по телефону, коли він запитав, чому я вважаю, що за закон про Верховний Суд не можна голосувати в такій редакції. Наша група не голосувала тоді, а закон три тижні тому був визнаний таким, що не відповідає Конституції.

 Тобто зараз ви самі вирішили допомагати області? В чому саме ви бачите свою роль? Кого зі своїх людей ви залучаєте? Як відбувається координація з місцевою владою?

– Вирішив сам, разом з фондом (благодійний фонд Ігоря Палиці – УП). Координація з місцевою владою повна, розуміння є.

 Яка ваша безпосередня участь? Ви ходите на оперативний штаб області?

– На оперативний штаб не ходжу, займаюся практичною роботою кожен день з лікарями безпосередньо, на зайві наради для олівця час не витрачаю. Сьогодні все має іти швидко і в режимі онлайн. Хоча мене і не запрошують на штаб. Керівники всіх підрозділів області спілкуються зі мною напряму з усіх потреб і питань, без зайвих прокладок.

 Які проблеми на Волині головні? Що критично важливо зараз зробити? Як і чи вдається ці проблеми вирішувати?

– Основна проблема – відсутність в країні необхідних речей та обладнання. Все інше вирішується по плану.

 Маєте на увазі тести-маски-захист для лікарів? Чи щось ще? Чого бракує?

– Все. Гроші закумульовані – 120 мільйонів на рахунку обласної лікарні. З понеділка почали проплачувати рахунки.

 Це з місцевих бюджетів? Чи ваші й інших бізнесменів?

– Це гроші обласні і місцеві. Мій фонд проплачує рахунки напряму по замовленню головного лікаря.

 Зараз у всіх одна проблема: навіть якщо є гроші, то неможливо нічого купити через страшну конкуренцію. Які значні речі, обладнання уже вдалося купити для області?

– Везуть новий комп'ютерний томограф, чотири апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ). Один привезли. Повністю закінчується переобладнання корпусу в Боголюбах (село під Луцьком – УП) на 240 ліжок, по два в палаті з санвузлом в кожній.

Змонтована киснева станція, встановлюється 20 апаратів ШВЛ, обладнані умови для проживання персоналу в карантині, приведена в необхідний стан реанімація.

 А якщо оцінити за шкалою від 1 до 10, то яка готовність області до епідемії?

– Ми робимо все, що можемо.

 Скільки опорних лікарень у ваші області? Скільки пацієнтів одразу вони можуть прийняти? Чи готові вони до критичних навантажень?

 – В мене немає такої інформації.

 Що найбільше вас вразило, коли ви почали занурюватись у стан справ медицини в області?

– Нічого. Мене більше всього вразила безпорадність влади на рівні держави.

 Скільки грошей ви уже витратили/готові витратити і як приблизно оцінюєте загальну цифру потреб?

– Наповнив фонд на 20 мільйонів гривень. Витратив уже 8, на решту чекаємо рахунків. Буду шукати стільки грошей, скільки буде потрібно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ігор палиця, Політика, Україна, коронавірус, Інтерв'ю
В тему