6 Березня 2020
Новини

8 березня? Ні, святої Горгонії

8 березня? Ні, святої Горгонії
свята Горгонія

Я щиро сподіваюся, що завдяки моїм розвідкам ви уже зрозуміли, що коріння переважної більшості свят лежить в язичницькій площині, просто християнська церква сяк-так перекроїла їх на свій лад. Сьогоднішня розповідь — про 8 березня, але не про його язичницькі джерела Матроналії (про це — іншим разом), а про … день святої Горгонії й вам не почулося.

Якщо з Різдвом, Стрітення, Великоднем та іншими святами колеса року така трансформація образу ще відбулася і сформувалася у народній пам'яті, то із новітніми святами у православної церкви — великий провал. Почнемо з Дня святого Валентина. Чудове комерційне свято, яке має язичницьке коріння у вигляді римських Луперкалій.

Проте всунути його у свій календар священники ніяк не можуть, бо, по-перше, Валентин — католицький святий, а по-друге, їх було кілька, а по-третє, вшанування Валентина у Східній Європі відбувається в інші днів.

До дня Валентина якось ще намагалися вчепити православний аналог святих Петра і Февронії, проте воно святкується влітку, коли всі — на курортах і трішки не до того.

Восьме березня — Міжнародний жіночий день, яке в нинішніх умовах отримало феміністичні нотки, які добряче суперечать традиціям церкви та патріархату, теж ніяк не можуть прибрати до рук церковники.

Проте, якщо придивитися, що у цей день таки вшановується свята, яку можна підняти на прапор і розповідати про неї як про образ справжньої праведної жінки для християнської традиції, але є одне «але». Цій християнській святій добряче не пощастило з іменем.

Але про все — по черзі. 23 лютого за юліанським календарем, і, відповідно, 8 березня за григоріанським календарем, Церква вшановує пам'ять святої Горгонії. Щоб ви не лізли в Вікіпедію, відразу зауважимо, що свята Горгонія — це старша сестра Григорія Богослова.

Вона мала чимало дітей та онуків, вела аскетичний спосіб життя, чимало молилася, була ощадливою в їжі та одязі тощо. Одне слово, гарний приклад для наслідування жінками-вірянами.

Цікавою є історія про те, що вона впала з колісниці, отримала численні рани та переломи і тогочасні лікарі не могли їй допомогти. Тоді жінка пішла на крайній крок. Вона щиро помолилася біля жертовника, уособлюючи себе з пані, яка зцілилася через дотик до краю одягу Ісуса Христа. Потім вона змішала суміш Святих Дарів з власними сльозами, натерла своє скалічене тіло і … диво…видужала.

Охрестилася свята Горгонія перед смертю, бо вважала все життя шляхом до цього.

От така історія. Церква могла б чудово використовувати цей образ правильної та порядної жінки в тому числі у маніпуляціях та пропаганді свята 8 березня. Проте, незрозуміло чому, у більшості церковних календарів, про неї немає згадки. Можливо, через немелодійне ім'я або ще чомусь.

Пригадаємо трішки грецької міфології. Горгонами називали трьох жахливого виду сестер. Одна з них прославилася чи не найбільше. Всі пам’ятаю Медузу Горгону зі зміями замість волосся на голові.

Проте мало хто знає, що Медуза не завжди була такою. Насправді вона була прекрасною дівчиною, жрицею богині Афіни, проте за те, що вона покохалася у покинутому храмі Афіни з її одвічним суперником — богом Посейдоном, Афіна її прокляла і перетворила на чудовисько. Від цього сексу, між іншим, народився пегас.

А Медуза почала перетворювати людей поглядом на каміння, а потім її вбив давньогрецький герой Персей. Щоб вона не змогла вбивати після смерті, Афіна помістила її голову на щит. Цей міф став дуже популярним і протягом століть дивував розуми художників та письменників.

З зображенням голови Медузи навіть виготовляли амулети під назвою горгонейони, які мали захищати від зла. У слов'янських легендах навіть фігурує діва Горгонія.

Тому не дивно, що у святої Горгонії таке ім'я. Її могли назвати цілком виправдано через циркуляцію образу у культурі.

Додамо, що у 20 столітті відрубана голова Медузи Горгони стала символом відомого модного дому Версаче. Зауважимо, що нині феміністки активно виступають проти зміни символу бренду, бо Медуза Горгона у цій історії виступає жертвою.

От такі вам дві історії про жінок з різною долею до Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир. А висновки? Висновки робіть самі.

 Олена Кузьмич, кандидатка філологічних наук, журналістка, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, церква
В тему

Останні матеріали