6 Березня 2020
Новини

Історія «львів’янки», яка винайшла Wi-Fi (фото)

Історія «львів’янки», яка винайшла Wi-Fi (фото)

Сьогодні без мережі Wi-Fi більшість наших читачів напевно не уявляють свого життя. Інтернет, соціальні мережі тісно переплелись із нашим побутом.

Проте, чи знали наші читачі, що до створення Wi-Fi причетна винахідниця, біографія якої пов’язана із Львовом? Якщо цей факт вам невідомий, то читайте про це нижче.

Як виявилось винахідницею стала акторка, красуня та справжній секс-символ 1930-х років Геді Ламар.

Саме Геді в роки Другої світової війни першою запатентувала систему управління торпедами та секретні системи зв’язку. Винахід Геді сьогодні активно використовують активно в мобільних телефонів, Wi-Fi та GPS. 

З біографії винахідниці Геді Ламар відомо, що народилась вона у Відні в 1914 році. Її справжнє ім’я звучить Гедвіг Кіслер. Цікавим фактом є те, що батьком Геді є банкір зі Львова. Коли Геді була ще дитиною, батьки побачили в дівчинці акторський талант і віддали її до театральної школи.

Коли Геді виповнилось шістнадцять років, то вона вперше знялась у фільмі під назвою «Дівчина в нічному клубі». Тоді юну Геді Ламар назвали найкрасивішою жінкою Європи. Скрізь були її фото. Афіші, журнали, телеекрани… В 1933 році до Геді прийшла світова слава. Звичайно, що за серце кінозірки Ламар змагалось багато чоловіків. Перемогу отримав фабрикант зброї та австрійський мільйонер Фріц Мандль. Але шлюб не оправдав надію Геді. Однієї ночі вона вирішила все змінити і втекти із «золотого замку». В Геді Ламар вдалось це зробити. На пароплаві «Нормандія» вона перетинає океан і відкриває для себе багатообіцяючий світ Голівуду.

Все відбувалось дуже швидко. В США на Ламар вже багатомільйонний контракт з Metro-Goldwyn-Mayer. Потім були доленосні кінокартини «Алжир» (Габі, 1938), «Леді в тропіках», «Тортилья - Флет», «Небезпечний експеримент».

Проте окрім акторства Геді знайшла себе в науці. У серпні 1942 року Ламар отримали патент «Секретна система зв'язку (Secret Communication System)». До речі, саме Геді Ламар зображена на заставці при завантаженні сучасної програми Corel Draw.

До речі, на честь Ламар був названий ручний хедкраб доктора Кляйнера з комп'ютерної гри Half-Life 2.

Особисте життя Геді було дуже насичене. Вона вийшла заміж шість разів та мала трьох дітей. Геді прожила довге життя і померла в 2000 році в штаті Флорида.

Джерело фото: www.hedylamarr.com/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, технології
В тему