5 Березня 2020
Новини

Фінансова афера, на котру повелися тисячі українців, докотилася до Луцька

Фінансова афера, на котру повелися тисячі українців, докотилася до Луцька

Фінансова афера, замаскована під ювелірну компанію B2B Jewelry,  дісталась Луцька. Зокрема завтра, 6 березня, тут планують провести «презентацію проекту».

Оголошення про проведення заходу вже поширюють соцмережами, обіцяючи подарунки та бонуси, - пишуть Волинські новини.

Натомість, як з’ясували журналісти ТСН, за обіцянками неймовірних заробітків стоїть принцип банальної фінансової піраміди, замаскованої під ювелірний бізнес.

Реклама піраміди в кожному обласному центрі країни та навіть невеликому містечку. За кожною ювелірний магазин, а в ньому купа народу. І це ще не все – B2BJewelry є в Росії та 15 магазинів в Казахстані, відзначають журналісти.

«Компанія буде щотижня віддавати відсоток. Від 8 відсотків і вище. Таких відсотків не дає жоден банк», – заявлять співробітники піраміди.

Покупцям ювелірки продавці кажуть: «Якщо ви купуєте у виробі срібло або золото, якщо ви купуєте покупку від тисячі гривень, за рік ви заробляєте 104 відсотки. Ви відбиваєте суму».

«На ювелірних виробах відразу 2 цінники – вартість, за яку купуєте прикрасу. Інша сума – яку вам повернуть протягом року. Це кешбек. Повна вартість товару плюс 4 відсотки. Вигідний бізнес, чи не так? Вам фактично дарують прикраси. Однак, набагато вигідніше купити сертифікат. Це паперові прямокутники, де намальовано від однієї до 27 тисяч гривень. На сертифікати великі відсотки до 8 в тиждень, а це 416 відсотків річних», – йдеться в сюжеті.

«Ви купили на 5 тисяч гривень, ми множимо на 8%, 400 гривень ви отримуєте щотижня. Одну п’ятницю ми пропускаємо і множимо на 52 тижні, виходить 20 тисяч 800, ви від 5 тисяч заробляєте за рік», – переконують продавці. І це ще не все, приводьте друзів і отримаєте додаткові бонуси.

«Коли люди бояться, можна вкласти тисячу гривень просто для перевірки. Потім, якщо ви приєднуєте когось зі своїх – дружину, чоловіка, дітей, потім друзів. Тобто у вас зростає мережа і вам теж від них приходять гроші. Ми вам даємо гроші, за те що ви приводите людей», – додають продавці. Є і розписана система бонусів, залежно від того, на яку суму зроблено покупок вашою командою, тобто людьми, яких ви привели в проект, і скільки відсотків вам за це нарахують. Всі виплати перераховують на вашу банківську карту, інтернет-гаманець або на касу реального магазину.

Але журналісти ТСН не такі ризикові, тому для початку купили срібні сережки за 1174 гривні. Розрахуватися можна і в валюті. Документи та не фіскальний чек, який видали, показали юристам, а самі сережки – на експертизу

«Проста робота, прості вироби, нічого складного немає. Застібки фіксують дуже погано. Треба буде трошки підігнути їх. Чисто робота і срібло. Приблизно (коштують – ред.) 300 гривень – 400 гривень», – пояснює ювелір. Все залежить, як магазин оцінює роботу і наскільки робить накрутку. З нею навіть ювелір називає меншу суму, ніж на ціннику. Нехай навіть це дійсно срібло вказаної проби зі справжніми каменями.

І якщо з прикрасою, все більш-менш зрозуміло, то з документами все навпаки. Без ідентифікаційного коду господарюючого підприємства і його повної назви українською мовою. «Цих реквізитів ми тут не бачимо. Тут такий гарний бланк з пташкою, якісь друку. Але вибачте, у мене у дитини іграшковий друк приблизно ось такий. Тут я бачу, що фактично якась фізична особа взяла ці гроші собі», – каже юрист Лаврентій Царук.

Навіть на самій бирці є юридичні прогалини. «Повинні бути реквізити підприємства-виробника чіткі. Тут їх немає», – додає юрист. І ще одне серйозне порушення закону – це розрахунок у валюті та відсутність терміналів. Тобто плати чим хочеш, долари, євро і все з кешем без будь-якої можливості зрозуміти, куди весь цей нал везуть. Є всі ознаки піраміди. І ювелірні прикраси – всього лише приманка, говорить фінансист Ерік Нанімай. Тому що для початку людям дають потримати в руках щось реальне, цінне.

«Дивись, ти можеш заробити на сертифікаті у 4, 5, у 8 разів більше. Навіщо тобі золото? Ось де заробіток, будь з нами партнером. Я згадую Льоню Голубкова з МММ», – підкреслює аналітик. На картонних бланках сертифікатів – теж жодних реквізитів. Ні слова про умови виплат і під які відсотки.

«Будь-яка піраміда існує до того часу, поки в неї зайде останній дурень», – зазначає Нанімай. Засновник проекту – вінничанин Микола Гонта власник ювелірної фабрики й цього надприбуткового бізнесу.

«Цей бізнес дійсно рентабельний. Мені вдалося поєднати величезну швидкість продажів і цей же рівень маржі й це дає ось такі плоди», – каже чоловік. А сертифікати без будь-яких реквізитів, за якими платять шалені відсотки – звичайні подарункові сертифікати, додає Гонта.

«Це просто подарунковий сертифікат. Це не документ. Його не купують, сертифікат – це еквівалент ювелірного виробу», – говорить бізнесмен.

Втім, прокуратура все-таки зацікавилася діяльністю вінничанина. Відкрито кримінальне провадження. Зокрема встановлено, що за рахунками, відкритими в банківських установах на користь БО «БФ «Зимородок», зараховувалися кошти, як у вигляді благодійних внесків від фізичних осіб, у тому числі у вигляді оплати В2В сертифіката.

Банківською установою встановлено, що в бізнес-проекту «B2BJewelry» є свій веб-сайт, на якому розміщена інформація, яка викликає мотивовані підозри в шахрайстві за схемою «фінансової піраміди». Зазначене свідчить про те, що учасниками організованої групи організований злочинний механізм, який полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом реалізації ювелірних виробів через підконтрольних юридичних та фізичних осіб – підприємців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, українці, прикраси
В тему