5 Березня 2020
Новини

Якими будуть межі історичного простору в Луцьку

Якими будуть межі історичного простору в Луцьку

У Луцьку погодили межі історичних ареалів міста.

Про це йшлося 5 березня під час засідання позачергової 71-ї сесії міської ради, - пише ІА "Волинські новини".

На минулій сесії депутати не отримали додаток, у якому окреслені ці межі, також не було переліку вулиць, тож питання провалили. Сьогодні оновлений проєкт рішення з додатком винесли на позачергову сесію. Зокрема, в додатку окреслили два історичні ареали: «Старе Місто» та «Заглушецьке передмістя».

Як розповів керівник управління містобудування та архітектури Веніамін Туз, для того, аби потрапити на науково-методичну раду Міністерства культури, потрібно прийняти це рішення.

«Тут є колізія, адже ми маємо прийняти документ, який розглядатиметься у Міністерстві культури. Це трошки дивно, але маємо те, що маємо. Така процедура», – зазначив головний архітектор міста. Та додав, що був проведений складний історичний аналіз, були визначені зони охорони будинків, ландшафту, визначені потенційні території, де можуть проводитися будівельні роботи, аби обмежити поверховість.

Заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич наголосив, що немає окремої документації меж історчиних ареалів та історико-архітектуного опорного плану.

«Міністерство хоче знати думку місцевої влади, якими мають бути історчині ареали. Аби в Старому місті розвивалося будівництво і туди пішли інвестиції, необхідно замінити слова «територія заповідника» на слова «територія історчиного ареалу. Після затвередження меж історичних ареалів Міністерством культури, це питання винесеться на сесію міської ради», – відзначив Петро Троневич

Також посадовець відзначив, що в центральній частині історичних ареалів дозволять зводити будівлі до трьох поверхів та два поверхи на околицях.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук наголосив, що окремий список вулиць не вносили в додаток, адже там є окреслені межі історчиних ареалів. Це зробили для зручності.

Депутат Павло Данильчук відначив, що є лише два історичні ареали, але не охоплений проспект Волі, а також вулиці Винниченка, Ярощука та Стрілецька, там, на його думку, також є історичні будівлі.

«Ці межі розробляли спеціалісти інституту, напевно, єдиного на всю Україну. Давайте відштовхуватися від законодавства та спеціалістів, які розроблювали межі історичних ареалів. Більшість міст взагалі не затверджує меж історичних ареалів. Натомість їх затверджує Мністерство культури», - відповів Косятнтин Петрочук.

Обранець громади Олександр Кравченко звернув увагу, що в межах історичних ареалів, які розглядають, вже є будинки вищі трьох поверхів. Натомість Петро Троневич відповів, що історико-аріхітектуриний план фіксує ситуацію, яка є на сьогодні.

У результаті депутати підтримали проєкт рішення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему