28 Лютого 2020
Новини

Чи закриють тубдиспансер у Луцьку

Чи закриють тубдиспансер у Луцьку
Джерело фото - wikimapia.org

На Волині поширюють фейкову інформацію про закриття комунального підприємства «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр», який в народі традиційно називають ще за старою назвою - тубдиспансером.

Голова обласної ради Ірина Вахович категорично заперечує цю неправдиву інформацію і закликає волинян не поширювати її, повідомили в облраді.

Власник підприємства - громада Волинської області. Представницька влада, тобто Волинська обласна рада жодних офіційних заяв з цього приводу не робила і не розглядала відповідних проєктів рішень.

"На сьогодні   комунальне підприємство «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» - в пріорітеті фінансування. Воно не закривається, а,навпаки, буде розвиватися. Адже, починаючи з 2018 року, ми вкладаємо в цей заклад немалі кошти. Маю на увазі капітальні видатки. До цього багато років цій лікарні уваги не приділяли, бо, напевно, в депутатів були інші пріорітетні завдання. В обласному бюджеті 2020 року вже закладено 2,5 млн грн. Зауважу, що цьогорічні кошти будуть спрямовані на ремонт одного з відділень, в якому будуть лікуватися  хворі, які наразі перебувають в Поворському фтизіатричному паліативному відділенні.  Хворих переведуть в нове  відділення з Поворської лікарні тільки після того, коли будуть створені всі умови у відремонтованому приміщенні в Луцьку. Ніхто з цих людей не опиниться на вулиці і ніхто з них не буде позбавлений медичної допомоги. Також дуже прошу: не поширювати фейків про те, що сімейні лікарі  будуть обслуговувати хворих з туберкульозом відкритої форми", - зауважила голова обласної ради.

Між тим, залишається актуальною проблема фінансування протитуберкульозної служби в ході раеалізації медичної реформи.  5 лютого 2020 року постановою Кабінету Міністрів України № 65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» був затверджений тариф на лікування одного хворого з розрахунку 21 820,85 грн на 9 місяців поточного року (з урахуванням коефіцієнта  за готовність проводити хірургічні втручання), згідно з яким  вартість місячного лікування в стаціонарі не відрізняється від вартості лікування на амбулаторному етапі і становить 2 424,54 грн.

При цьому, на практиці доведено, що фактична вартість стаціонарного лікування у 10 разів перевищує вартість амбулаторного.  З 1 квітня  КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Волинської обласної ради буде отримувати фінансування від Національної служби здоров`я України в розмірі 581 889,60 грн в місяць. За рахунок інших послуг заклад щомісячно отримуватиме ще максимум 100 000,00 грн. Таким чином, за 9 місяців поточного року обсяг фінансування з НСЗУ за надані КП медичні послуги орієнтовно становитиме 6 137 006,00 грн, що є значно меншим від фактичної потреби в коштах (з урахуванням запланованих заходів  подальшої оптимізації підприємства). При цьому, середньомісячна потреба в коштах на утримання закладу (без видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв) становить 5 328912,00 грн.

Нагадуємо, в зв'язку з цим, обласна рада приймала Звернення депутатів Волинської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України щодо фінансування протитуберкульозних закладів.

"Не продумано було зі сторони Міністерства охорони здоров'я та НСЗУ питання про фінансування спеціалізованих медичних закладів. Йдеться про госпіталі ветеранів, туберкульозні диспансери,  надання психіатричної медичної допомоги окремим категоріям пацієнтів. Тобто є низка спеціалізованих медичних установ, які повинні фінансуватися за рахунок державної субвенції", - наполягає голова обласної ради Ірина Вахович.  При цьому, голова обласної ради запевнила, що проблеми, які виникатимуть при реалізації медичної реформи поступово вирішуватимуться і просить волинян не піддаватися панічним настоям,  не довіряти  фейкам провокативного характеру, а лише інформації з офіційних джерел.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ірина Вахович, медицина, Волинь
В тему