23 Лютого 2020
Новини

Ризик для депутатів: Слуги переглянуть закон про мову

Ризик для депутатів: Слуги переглянуть закон про мову

Слуги народу переглянуть закон про мову, бо він ніби заклав багато ризиків для суспільства загалом та для нових депутатів.

Про це заявив у інтерв’ю "Главкому" Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики депутат Олександр Ткаченко.

"Щодо цього мовного закону є питання, скажімо, штрафи за використання мови у сфері послуг", – сказав Ткаченко.

Він зазначив, що нардепи на базі комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики розпочали підготовку до національного круглого столу щодо мовного питання. Так законодавці хочуть знайти компромісний підхід, який би об’єднував країну.

Він додав, що до дискусії будуть залучені фахівці, науковці, експерти.

"Якщо розпочинати цю дискусію і йти вперед, то потрібно чітко усвідомлювати всі ризики, з якими ми можемо стикнутися. Така дискусія незабаром розпочнеться. Принаймні, вчені, до яких ми звернулися з такою ідеєю, відреагували: слава богу, нарешті можна почати. Суспільство давно вже чекає відвертої, але спокійної розмови з цього питання. Якщо робити зміни, то лише комплексно, не вибірково. Тому ми в цьому законі про медіа практично не торкалися мови", – сказав Ткаченко.

Раніше міністр освіти Ганна Новосад повідомила, що всі російськомовні школи України з вересня 2020 року здійснюватимуть освітній процес українською.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Максим Бужанський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким запропонував відтермінувати перехід російськомовних шкіл на українську мову.

Раніше Венеціанська комісія перевірила український закон "Про державну мову" щодо відповідності стандартам ЄС і винесла свій вердикт. Владі України запропонували переглянути закон, проконсультувавшись із представниками національних меншин і корінних народів.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: слуга народу, українська мова, закон
В тему