17 Лютого 2020
Новини

Кожен п'ятий українець працює неофіційно

Кожен п'ятий українець працює неофіційно

Уряд знає, скільки українців працює неофіційно і планує забезпечити їх легальне працевлаштування.

Про перші кроки в цьому напрямку розповів прем'єр-міністр Олексій Гончарук, пише Сьогодні.

"За даними Держкомстату, майже кожен п'ятий українець працює неофіційно. Найбільше в сільському господарстві, оптовій і роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур'єрської діяльності. Ці працівники не захищені. Уряд почав кампанію з виведення з тіні ринку праці. Адже це не тільки сплата податків, надходження в бюджет. Це, в першу чергу, створення цивілізованих умов праці, забезпечення працівникам дотримання їх прав і соціальних гарантій", – зазначив очільник Кабміну.

За його словами, найчастіше підприємці не реєструють свою економічну діяльність, приймають на роботу людей без оформлення трудових відносин, приховують частину відпрацьованого робочого часу та заробітної плати, маскують трудові відносини під фіктивну самозайнятість.

За дорученням Гончарука Державна служба України з питань праці вже провела перший етап заходів щодо виведення з тіні ринку праці. Зокрема, з 20 по 31 січня пройшла інформаційна кампанія. 600 інспекторів праці відвідали і провели роз'яснювальну роботу більше 180 тисячам роботодавців в сфері торгівлі, при цьому в третині випадків до візитів долучалися працівники Пенсійного фонду, Державної податкової служби, Державної служби зайнятості, місцевого самоврядування.

Результатом кампанії стало те, що тільки за два тижні в січні цього року в Державну податкову службу надійшло 107,1 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівниками.

В цілому ж загальна динаміка працевлаштування в сферах, де проводилася інформаційна кампанія, зросла в порівнянні з січня 2019 на 25,8%.

Другий етап – з 10 по 21 лютого – це інспекційна кампанія. Інспектори перевірятимуть роботодавців, що мають потенційно незадекларованих чотирьох і більше працівників. Для проведення такої роботи Держпраці планує збільшити кількість інспекторів. Зокрема, відповідне навчання пройдуть 1200 інспекторів, які в даний час відповідають тільки за безпеку праці.

Крім того, вже розроблено спеціальний мобільний додаток, яким можна буде користуватися при перевірках і в якому буде повна інформація про суб'єкта господарювання. Також різні органи зможуть більш ефективно обмінюватися інформацією за допомогою цього додатка.

Крім торгових підприємств, в 2020 році інформаційні та інспекційні кампанії проведуть в сільськогосподарському секторі, в будівництві, на транспорті і в кур'єрської діяльності.

"Ми поважаємо бізнес і ніхто не буде заважати його роботі численними перевірками. Але працівники повинні бути захищені. Тому буде проводитися робота, зокрема, роз'яснювальна, про переваги офіційного оформлення. Також буде створено гарячу лінію, на яку зможуть поскаржитися ті, хто працює нелегально", – підкреслив голова уряду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: економіка, Україна, кабінет міністрів
В тему