20 Лютого 2020
Новини

Парафіяни разом із душпастирем годують знедолених і хворих

Парафіяни разом із душпастирем годують знедолених і хворих
собор Преображення Господнього

У кафедральному соборі вирішили годувати тих, хто потрапив у складні життєві обставини і не може купити собі їжу.

Кожної суботи до кафедрального собору Преображення Господнього УГКЦ, що в Коломиї Івано-Франківської області, поспішають люди, які з тих чи інших обставин не мають де жити або ж за що купити продукти харчування, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

Тут, в парафіяльному будинку, вони можуть не лише поїсти, але й взяти щось із їжі собі на наступний день.

– Дуже боляче бачити, коли людина голодна, – розповідає отець Сергій Треф'як. – Саме тому ми вирішили допомогти цим людям хоча б у такий спосіб. Обговорили це питання з парафіянами, і 20 жінок розділилися на групи і кожної суботи почергово готують їжу. Гроші на закупку продуктів жертвують усі охочі.

Для нужденних готують небайдужі жінки
Для нужденних готують небайдужі жінки

А ще ініціативні парафіянки звернулися по допомогу до місцевих підприємців. Приємно, що ніхто з них не відмовив. Кухарки кажуть, що готують з тих продуктів, які є.

– Приміром, борщ на копчених ребрах, супчик із курячим м'ясом, вінегрет, різноманітні салати та гарніри з підливою з м'яса, сосисок, – перелічує Лілія Ястремська. – До кожної порції даємо 6 – 7 шматків хліба і 3 – 4 якихось фрукти. Порції чималі, тож можна наїстися досита.

Тим часом люди, які приходять, щиро радіють можливості поїсти свіжу, смачну та ситну їжу.

– Я й уявити собі не могла, що колись так харчуватимусь, – розповідає 80-річна Ярослава Решітка. – Все життя працювала, маю 41 рік стажу і мізерну пенсію, якої ледве вистачає на оплату комунальних послуг і частково медикаментів. Тому коштів на продукти харчування майже не залишається. Я інвалід другої групи, рідних не маю. Тому жити вкрай сутужно. А якось знайома розповіла, що при соборі можна поїсти. Відверто кажучи, соромно було йти, та все ж пішла. Порозмовляла зі священником, розповіла про свої негаразди, і він мені відразу видав два талони на обід. Тож один беру на сьогодні, а другий – на завтра.

При соборі діє благодійна їдальня християнського фонду. Тож чимало людей приходять сюди поїсти. А в суботу поспішають до парафіяльного будинку, де для них готують гарячі страви. Для того, аби мати змогу отримувати харчування, люди повинні спершу звернутися до священника та показати документи, які підтверджують, що особа дійсно опинилася в складній ситуації. Приміром, це можуть бути довідки із пенсійного фонду, соцслужби, з лікарні.

– Коли звертаються безхатьки, то намагаємося допомогти відновити документи та влаштуватися на роботу, – каже священник. – І, звісно, даємо їжу. Однак бувають випадки, коли відмовляємо у проханні дати їжу. Це коли звертаються з проханням дати «на закуску». Щиро радію, коли бачу, що люди ситі, що їм подобається харчуватися тут, і ми намагаємося робити все для того, аби допомогти усім, хто до нас звертається.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: церква, допомога
В тему