13 Лютого 2020
Новини

Масштабні ремонти, сквер Миколи Голованя, бінокль на вежі: як хочуть змінити Старе місто Луцька

Масштабні ремонти, сквер Миколи Голованя, бінокль на вежі: як хочуть змінити Старе місто Луцька

У Луцьку представники влади та дослідники історії зібралися на нараду, аби обговорити облагородження Старого міста. Вони презентували численні ідеї, над реалізацією яких нині працюють посадвці муніципалітету.

Захід відбувся 13 лютого в ЦНАПі.

«Історична частина нашого міста потребує втручання, аби покращити імідж Луцька та його туристичну привабливість. Міська рада напрацювала ряд заходів, які швидко і дієво зможуть покращити ситуацію в Старій частині», - сказав радник міського голови Ігор Поліщук. Серед названих планів: капітальний ремонт вулиць Драгоманова та Кафедральної, освітлення вулиць, реконструкція Вежі Чарторийських, створення Центру середньовічної культури, відновлення приміщення на вулиці Кафедральній, 4 (КЗ «Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьк»).

«На відновлення будівлі потрібно колосальні кошти. Ми плануємо провести конкурс з умовою, що інвестор відреставрує приміщення відповідно до усіх встановлених норм та відкриє там готель, кафе чи ресторан. Ми надамо його в оренду так, як зробили це з «Ротондою», - зауважив Поліщук.

Також серед наступних «кроків» є створення реєстру земельних ділянок, які покинули власники, підсвітка фасадів (вже замовили підсвітку Собору Петра й Павла і Лютеранської кірхи), облаштування поруч з Центром середньовічної культури скверу Миколи Голованя. Окрім цього замовили проект капітального ремонту дамби поруч з Господарським судом. Ігор Поліщук додав, що планують відремонтувати фасади та паркани у Старому місті, які наразі – знищені й обмальовані.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад додав, що влада міста має намір «оживити» частину луцьких підземель. Окрім реставраційних робіт, за словами Недопада, в місті встановлять атракції з логотиповими голограмами. На базі Волинського коледжу Національного університету харчових технологій запропонували зробити їдальню для туристів.

Начальниця управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська зауважила, що варто відремонтувати двір на вулиці Братковського, 35.

«Раніше він був прохідним, проте зараз там просто розбиті городи місцевих жителів, а там можна облагородити ще одну туристичну зону. За моїми даними на цьому місці знаходяться фундаменти однієї з башт Окольного замку - башти Перемильської. Так відкривається гарний вид на костел і дзвіницю. Ще одне приміщення, яке цікаве своїм антуражем та внутрішнім виглядом – це колишній ресторан «У Тараса», який знаходиться на Драгоманова,33», - розповіла вона.

«Для мене Старе місто має бути безпечним, воно має бути для всіх, не тільки для повносправних громадян. В нас є багато архітектурних споруд, де можна зробити фото і відео – вони є промоціями нашого міста. Вважаю, треба провести інспекцію по цих архіспорудах, наприклад, і соборі Петра і Павла. Треба відкрити побільше доступу для туристів, бо в основному всі фото на фоні фортечної вежі. Також можна було б встановити бінокль для панорами міста. Знаю, що у Луцьку було набагато більше архітектурних споруд, які зараз знищені. Було б добре створити й встановити макети, які показуватимуть такі будівлі», - зауважила краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко.

Катерина Теліпська зазначила, що по макетах міська влада працює, проте шукають способи, як здешевити цю послугу.

До слова, на нараді підняли питання відеоспостереження в місті, зокрема і в Старому місті. «Зараз ми запускаємо програму «Безпечне місто» в Центральному парку і 55-му кварталі. Поступово прийдемо до того, що і в Старому місті встановимо камери, але зараз в пріоритеті ті території, де є скупчення людей, наприклад, актуальним є питання встановлення вставлення відео спостереження в 40-му кварталі», - зауважив Недопад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, історія
В тему