13 Лютого 2020
Новини

37 мільйонів: чому в Україні стрімко скорочується населення (відео)

37 мільйонів: чому в Україні стрімко скорочується населення (відео)

Україна одна з пів десятка країн світу, де кількість населення скорочується найстрімкіше.

До цього переліку ООН потрапили Болгарія, Латвія, Литва та острови Волліс й Футуна. Нещодавно в країні нархували трохи більше 37 мільйонів людей. Утім, в ООН прогнозують, що до 2050 рок українців стане ще на 20% менше. Що врятує країну від фатального скорочення населення — у сюжеті ТСН.19:30.

Багатодітні родини в Україні рідкість. У сім'ї Тетяни Медун восьмеро дітей. Найменшим трійнятам два рочки. Найстарший вчиться у виші. Демографічною кризою в цій родині не переймаються. "Чим більше ти дітям даєш життя, тим більше потім можливостей в майбутньому", - каже багатодітна мама. 

Тим часом українців стає менше. Остання цифра, яку озвучив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, - це 37 мільйонів 289 тисяч. "Це була оцінка. Перепис дасть скоріше за все менше населення. Завжди перепис населення дає менше, ніж оцінки, які базуються на реєстрах. Різниця може бути досить істотна", - каже провідний науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень НАН України Лідія Ткаченко. 

Тож скільки українців є загалом, напевне, не скаже ніхто. Утім, населення точно скорочується. В ООН прогнозують, що через 30 років нас стане менше ще на 20%. З людьми працездатного віку взагалі біда. Вже сьогодні на трьох працівників припажає двоє пенсіонерів.

"Нечисельні покоління, які були народжені в 90-2000-них роках, зараз дорослішають. Вони виходять на ринок праці, а їх дуже мало. На пенсію виходять, наприклад, люди, які народились в 60-тих роках. Їх десь у півтора рази більше ніж покоління 90-тих", - каже Лідія Ткаченко.  

Чотири дитини на одну жінку - тоді про пенсії та кількість населення можна було б не турбуватись. Втім, народжувати сучасне покоління не хоче, або ж  не поспішає. Приміром, Єгору Шевцову 27 років, а про малечу найближчим часом не мріє, бо хочеться пожити для себе. "Років до 30, скажімо, я б хотів пожити, умовно для себе.Після 30, коли я стану більш успішним, думаю, що у мене буде більше часу для дітей. Я буду до цього, як мінімум, готовий", - розповів він. 

Економіці могли підсобити іммігранти, але і тут усе навпаки. За останні десять років з України виїхали чотри мільйони громадян. 

Населення Європи також старіє. Утім, там на пенсіонера ніхто не працює, бо він сам подбав про своє майбутнє. В Україні ж ситуація інша - прийдешнє невизначене. Саме це пригальмовує бажання народжувати дітей. Українців стане більше тоді, коли вони будуть впевнені в перспективі, а це вже залежить від упевненості у розвитку держави, в якій живуть самі і збираються облаштувати для своїх нащадків.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна
В тему