8 Лютого 2020
Новини

У Луцьку школярі мають гратися у «конкрєтних пацанов» та вживати лексику Жириновського і Єльцина

У Луцьку школярі мають гратися у «конкрєтних пацанов» та вживати лексику Жириновського і  Єльцина

У Луцьку у межах освітньої реформи «Нова українська школа» (НУШ) школи отримали навчально-ігрові матеріали, які шокували педагогів.

Так, учні, граючи в ігри, мають пояснювати слова у манері Жириновського, Брежнєва, Єльцина, а також у лексиці та з інтонацією «конкретних пацанов», широко вживаючи слова «тіпа», «конкретно» і «кароче».

Про це повідомив вчитель початкової ланки однієї із загальноосвітніх шкіл обласного центру – пишуть  Волинські новини.

Зі слів педагога, ще у листопаді 2019 року до однієї із загальноосвітніх шкіл міста надійшли навчально-ігрові матеріали – настільні ігри «Уява», «Лото класичне», «Подорож Україною» та «Поясни слово» на загальну суму у п’ять тисяч шістсот гривень. Про це йдеться у видатковій накладній, згідно із якою постачальником ігор є ФОП Плісак С.В., а покупцем – управління освіти Луцької міської ради.

Так, виробник гри «Весела логіка. Поясни слово» пропонує «позитивно, весело та неординарно провести час з друзями».

«Як грати у цю гру? На перший погляд усе дуже просто – гравці пояснюють слова, не використовуючи однокореневі, а партнери по команді намагаються їх вгадати. Не цікаво? А уявіть, що пояснювати потрібно не енциклопедичною мовою, а, граючи на уявній гітарі під оплески партнерів по команді! А зображати перелякану мавпу чи марширувати стройовим кроком, віддаючи честь на кожному повороті? Тоді ця гра перетворюється на загальні божевільні веселощі, живу комедію під нескінчений регіт до сліз та болю в животі», – пояснюють правила гри на упаковці.

На перший погляд - справді весело! Але педагогів дещо здивували завдання на окремих картках гри, враховуючи, що втілити їх пропонували учням початкових класів, психіка яких лише формується.

«Розпакували ми гру «Поясни слово», і були з дітьми та колегами, м’яко кажучи, шоковані. За правилами гри, потрібно вгадувати слова, паралельно виконуючи завдання у гральних картках. Зокрема, учням початкової ланки пропонувалося пояснювати слова у манері скандальних російських політиків – Єльцина, Жириновського, наслідувати стиль мовлення комуністичного вождя Леніна, і, найголовніше, пояснювати слова у лексиці та з інтонацією «конкретних пацанов», широко вживаючи слова «тіпа», «кароче», «конкретно» тощо. А ще дітям пропонували пояснювати слова, сильно заїкаючись. Це що ж виходить? А якщо в клас прийде учень саме з таким дефектом мовлення, то будемо насміхатися з нього?» – каже вчитель.

І справді, комплект із 243 картками містить у собі досить-таки специфічні завдання. До прикладу, навіщо вчити молоде покоління, у якого лише формується особистість, поняття патріотизму та сприйняття історії, «говорити як Ленін» – культова особистість комуністичної епохи?

Особливо дивним вигляд завдань виглядає враховуючи той факт, що в Україні триває процес декомунізації – позбавлення від наслідків комуністичної ідеології, що розпочався в період Революції Гідності. Та й для чого українським учням наслідувати стиль мовлення політика країни з якою ось уже шостий рік поспіль триває війна. А особливо Володимира Жириновського, який відомий антиукраїнськими настроями та популістськими висловлюваннями. Зокрема, 24 березня 2014 року Жириновський надіслав урядам Польщі, Угорщини та Румунії пропозицію розділити Україну разом з Росією. Він запропонував провести референдум про приєднання до Польщі Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської і Рівненської областей, Румунії та Угорщині – Чернівці та Закарпаття, а решта мала відійти до складу Росії.

Також мимоволі постає питання, чи варто асоціювати у дітей такий дефект мовлення, як заїкання, що виявляється у мимовільному повторенні окремих звуків, складів або цілих фраз, неприродному розтягуванні звуків або блоках мовчання, протягом яких людина, що заїкається, не може вимовити звук, із чимось смішним, комічним?

Складається враження, що гру переклали із російської версії не надто розбираючись, підходить вона для правильного розвитку учнів українських шкіл, чи ні.

Натомість у відповідь на інформаційний запит ІА Волинські Новини начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко відповіла, що навчальні розвиваючі ігри: «Уява», «Лото класичне», «Подорож Україною», «Поясни слово. Весела логіка», «Поясни слово. Що до чого?» придбали для шкіл 1-го ступеня у відповідності до Примірного переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для навчальних кабінетів початкової школи. А також, враховуючи пропозиції методиста міського методичного кабінету Шмігель І.О., та вивчивши думку заступників директорів закладів загальної середньої освіти, які опікують школу І ступеня (предмет закупівлі – ДК 021:2015 37520000-9 – Іграшки. Виробником даної продукції – компанія ARIALTOYS & GAMES, яка є лідером на ринку України в сфері виробництва і продажу ігор із 2002 року).

«Дійсно, при поставці товару у деяких закладах загальної середньої освіти міста було виявлено, що одна із ігор «Поясни слово» не відповідала вимогам. Протягом одного робочого дня товар було замінено постачальником. Скарг чи зауважень з боку батьківської громадськості, педагогів та дирекції закладів загальної середньої освіти міста щодо неякісних дидактичних засобів навчання не надходило», – повідомляє Зіновія Лещенко.

Натомість педагог, який надав Інформаційному агентству Волинські Новини інформацію щодо навчальних матеріалів, каже, що гра «Поясни слово» й досі знаходиться у класі у тій же редакції, що й у листопаді. Єдине, вчитель сам вилучив картки із неналежним, на його думку, вмістом із гри.

Довідково:

Нова? украї?нська шко?ла« (НУШ) – довготривала реформа шкільництва Міністерства освіти і науки, яка передбачає створення школи, де діти будуть навчатися через діяльність, «у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, ..., а й вміння застосовувати їх у житті». У 2017–2018 навчальному році 100 шкіл тестували новий стандарт, з 2018–2019 навчального року усі перші класи навчаються за ним.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, школа, школярі
В тему