30 Січня 2020
Новини

В Україні пропонують підвищити вік для продажу цигарок

В Україні пропонують підвищити вік для продажу цигарок

В Україні депутати пропонують підвищити вік для продажу тютюнових виробів до 21 року.

Також запропонували ввести низку інших обмежень для зменшення поширення сигарет серед молодих людей. Про це на пресконференції повідомила народна депутатка від партії "Слуга народу" Лада Булах, - пише "Уніан".

"У цьому законопроекті ми однаково регулюємо й обмежуємо продаж усіх видів сигарет для людей до 21 року. Це було складне та дискусійне рішення, однак воно на сто відсотків зменшить шкоду тютюнових виробів для здоров'я дітей. Згідно з різними європейськими та американськими дослідженнями, 95% дорослих курців вперше спробували сигарети до 21 року", - сказала вона.

За словами Булах, законопроект передбачає введення небрендованих однакових упаковок непривабливого кольору для всіх сигарет, збільшення розміру зображень медичних попереджень до 65% з 40% від розміру пачки. Також передбачається відсутність вуличної реклами, викладок сигарет в супермаркетах і кіосках, повна заборона реклами тютюну в інтернеті та соціальних мережах.

При цьому місцеві органи самоврядування зможуть додатково визначати громадські місця, де куріння заборонено. Водночас буде розширено список громадських місць, повністю вільних від куріння, - сюди додадуться вокзали, гуртожитки, офіси та робочі місця.

Крім того, законопроект повністю забороняє обіг ароматизованих сигарет. "Законопроект імплементує директиву Європейського Союзу від 2014 року, зокрема заборону сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами та смаковими добавками, які імітують фрукти і мають більш м'який і привабливий смак. Зараз такі вироби становлять лише 10% від усього ринку сигарет, проте діти купують їх насамперед, коли починають пробувати курити", - сказала вона.

Законопроект, зареєстрований у Верховній Раді під номером №2813, вносить зміни до низки законів України з охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Серед авторів законопроекту депутати від "Слуги народу", "Батьківщини" й "ОПЗЖ". Текст законопроекту поки що відсутній на сайті парламенту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, цигарки
В тему