25 Січня 2020
Новини

Нові залізні гроші всіх дратують: українці вимагають їх скасувати

Нові залізні гроші всіх дратують: українці вимагають їх скасувати

 Ще року не минуло з того часу, як в Україні ввели нові монети номіналом 1,2,5,10 гривень, а їх вже просять забрати з обігу. На залізні гроші скаржаться багато українців, зокрема, ті, хто має слабкий зір.

Нещодавно така петиція була зареєстрована на сайті глави держави. Її автор, Андрій Винниченко, свою вимогу аргументує тим, що монети дорогі у виготовленні, непрактичні, займають багато місця і у великій кількості багато важать.

"А ще вони всіх дратують. Крім нумізматів", – стверджує автор петиції.

"Особливу увагу хочу звернути на монети цінністю в гривню і більше. Я не знаю жодної людини, яка була б задоволена введенням цих монет в грошовий обіг. Навіть в маршрутних таксі часто лайка через те, що хтось не хоче отримати здачу монетами, а водій відповідає, що йому вони теж не потрібні", – додає Андрій Винниченко.

За 10 днів петиція набрала 50 голосів з необхідних 25 тисяч.

Так, на сайті президента за 5 останніх років українці зареєстрували 29 петицій, що стосуються монет. В одних просять скасувати всі монети, в інших, навпаки, вимагають замінити ними паперові купюри, оскільки останні недовговічні. Серед цих вимог також є дві петиції, автори яких просять повернути в обіг монети номіналом 5 копійок.

Автор однієї з петицій мотивує це тим, що в магазинах з'явилося "обкрадання в законі".

"Українців змушують платити більше, мотивуючи тим, що 5 копійок для здачі немає, а 10 давати не хочуть. НБУ повинен повернути 5 копійок в обіг", – пише автор петиції Віталій Гончаренко.

Як виявилося, введення в обіг нових монет і купюр – це головний біль для багатьох незрячих і слабозорих українців. Ми поспілкувалися з кількома з них, щоб дізнатися їхню думку. Більшість людей з проблемами зору просять владу перед введенням нових монет і купюр враховувати їхню думку. А ще краще – проводити опитування перед карбуванням нових монет і друкуванням нових банкнот.

Незрячі і слабозорі люди кажуть, що стикаються з різними випадками, коли доводиться мати справу з монетами.

"У нас є девіз: не робіть для нас без нас. І це стосується не тільки монет. Нас ніхто ні про що не питає. Наприклад, ставлять валідатори. Кому в транспорті давати картку для валідації? Хотіла б сказати так: подумайте, що в Україні є армія незрячих людей, про яких теж потрібно подумати", – говорить заступник директора Білоцерківського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих Любов Красноштан.

Нагадаємо, на початку минулого року в Україні ввели нові монети номіналом в 1 і 2 гривні. У НБУ тоді заявили, що нові металеві гроші поступово замінять зношені паперові одно- і двогривнівки. З огляду на те, що термін служби дрібних банкнот – не більше року, можна припустити, що через 2-3 роки вони стануть рідкістю.

А у вересні 2019 в НБУ заявили про виведення з обігу монет номіналом 1,2 і 5 копійок.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, гроші, петиція
В тему

Останні матеріали